Община Панагюрище ще се присъедини към областната ВиК асоциация

Присъединяване на община Панагюрище към Асоциация по ВиК на обособената територия, обслужвана от „ Водоснабдяване и канализация“ ЕООД гр. Пазарджик. Това решение предстои да вземе Общински съвет-Панагюрище на сесията във вторник, 28 юни.
Водната реформа включва три основни стълба – окрупняване на водната инфраструктура във всички 28 области на страната, превръщането ѝ в публична собственост и управление от един воден оператор във всяка област на базата на генерален мастър план. Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова през месец февруари т.г., когато заедно с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева подписаха договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за проект „Подпомагане регионалното инвестиционно планиране в отрасъл ВиК“ по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ на стойност 59 194 263,78 лева.  Министър Павлова допълни още, че за пълното завършване на реформата е нужно да заработят на практика всички ВиК асоциации в 28-те области на страната.
Пазарджик бе една от областите, в които процесът по консолидация се забави най-много. Новото в този програмен период е, че бенефициенти няма да бъдат общините по ОП „Околна среда”, а операторите, които ще носят отговорност за реализация на проектите. Ако няма консолидация на всички общини в дадена област, това на практика означава, че те не могат да могат да кандидатстват за европейско финансиране по ОП „Околна среда 2014-2020 г.“.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn