Общинска библиотека „Стоян Дринов” получи дарение от около 600 книги

Около 600 книги от богатата библиотека на своя баща инж.Стефан Генчев дари днес на Общинска библиотека „Стоян Дринов” – Панагюрище неговият син инж.Васил Генчев, а главният редактор на списание „Европа 2001”  Венета Генчева подари на панагюрската библиотека цялото течение на списанието от първия брой на излизането му през 1994 година до 2016 година. Всички те вече са на разположение на читателите.

dsc06515dsc06533dsc06527

„Искрени благодарности за високата чест, която получихме , защото тези книги можеха да бъдат дарени на големите библиотеки в София”, сподели директорът на книжния храм Стефан Рапонджиев.

dsc06508

„Дарението, което правим днес е библиотека, която е събирана много години от техническо лице, човек, който е бил на отговорна работа от 40-те години до неговата смърт през 1996 година”, каза инж. Генчев и допълни:  „Абонирал се е за „Большая советская енциклопедия” тогава, когато тя струваше половин учителска заплата и е събрал 74 тома. Тъй като той беше машиностроител има много книги, свързани с машиностроенето на руски и немски език, енциклопедии. Има трудове на тогавашните класици Ленин, Карл Маркс, Сталин, неща които тогава се купуваха и се четеха. Тодор Живков го няма, не знам защо, но не го е купил, въпреки че баща ми го познаваше лично. Естествено сред книгите има много класическа литература”.

Той обясни причината това дарение да бъде предоставено на панагюрската библиотека. По думите му софийските библиотеки са много големи, може би за тях книгите биха представлявали ценност, но избирателно.Т огава се сетил за Панагюрище, откъдето е родом съпругата му, а директорът на книжния храм в града Стефан Рапонджиев е негов племенник, при това положение изборът бил сведен до един. Предложението му било прието изключително радушно. „Надяваме, се че това което сме дарили ще се ползва от панагюрци. Книгите остаряват бавно, като катедрали, истината в тях стои много дълго”, каза дарителят. Той разказа биографията на своя баща, като подчерта, че този човек не е случаен  и въпреки напрегнатия живот, който е водил, винаги намирал време, като се върне у дома да прочете нещо и да си направи необходимите справки.

inj-ganchevИнж.Стефан Генчев първо започва да учи чешка техника, след това немците окупирали Чехия и той практически завършва немска техника. След това работи в „Захарни заводи“ – Русе и от 1949 година става заместник-директор по техническите части, или както тогава се наричал главен механик на строящия се Химически комбинат в Димитровград, първото значително техническо съоръжение, което се строи в нашата страна с помощта на Съветския съюз. След 1953 година по здравословни причини се връща в София, където започва да работи в Министерството на тежката промишленост по рудни и нерудни изкопаеми и въглища. След това известно време е  началник управление на Софийска промишленост. От 1961 година работи в Министерството на химическата и металургична промишленост, бил е представител на различни предприятия.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn