Общинска библиотека „Стоян Дринов” отбеляза 50-годишен юбилей

Емоции, спомени и сълзи от вълнение белязаха 50-годишният юбилей от откриването на сградата на Общинска библиотека „Стоян Дринов” в град Панагюрище.

Празничното тържество се състоя на 31 януари. Гости на събитието бяха кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки, заместник-кмет „Хуманитарни дейности” г-жа Галина Матанова, директори на културни и социални институции.

Вечерта откри директорът на Общинска библиотека „Стоян Дринов” г-н Стефан Рапонджиев. „За да сме тук днес и да отбелязваме този повод, заслуга има една жена, която сбъдна своята мечта – Тинка Юрукова. За нея тази сграда си остана втори дом, който обичаше и беше щастлива, че е дала нещо значимо на Панагюрище. А на нас, библиотекарите, които я наследихме, предаде своето послание да бъдем добри и да помагаме на хората”, сподели Рапонджиев.

В памет на баба Тинка талантливата Виктория Манева изпълни песента на Емил Димитров „Ако си дал”.

Поздрав към екипа на библиотеката отправи кметът г-н Белишки: „С цялостната си дейност Общинска библиотека „Стоян Дринов” оставя трайни следи в културния живот на общината. Това, което всички вие правите, като палите онази искрица към жаждата за знание, онзи стремеж на децата да четат книги, да общуват с любими автори, е достойно за уважение. Запазете жив копнежа по нови хоризонти в културата и образованието и продължавайте с любов да съхранявате библиотеката като средище на интелектуалната ни мощ и доказателство за великата ни история като град и народ.

От името на ръководството на Община Панагюрище г-н Белишки връчи на директора на библиотеката г-н Стефан Рапонджиев почетен плакет за принос в развитието на библиотечното дело. Общинското ръководство подари на библиотеката портрет на нейния патрон Стоян Дринов, дело на художника Нистор Хаинов.

Тържествената вечер продължи в спомени и емоции. Чрез мултимедийна презентация директорът г-н Рапонджиев  представи развитието на библиотеката през годините, от нейното минало до настоящето, основните дейности, подобрения и персонал.

Едно от нещата, които библиотеката винаги е правила, е да създава поле за изява на младите и талантливи хора.

Затова и тази вечер пъстра китка от различни сфери на изкуството обагри празничното събитие.  Младежката театрална студия към НЧ „Виделина-1865”, с ръководител г-жа Дочка Кацарева представиха откъс от поемата на Петко Славейков „Изворът на белоногата”. ВГ „Радеан”, с художествен ръководител г-жа Анета Калпакова изпълниха песните „Каменград” и „Райна Княгиня”, а талантливият Иван Бондар разчувства с изпълнението си на „Старите огнища” на Емил Димитров.

С кратък рецитал се включи и обичаният актьор Георги Радомиров, който дари на библиотеката филм за Павел Бобеков, сниман по случай 100 години от Априлското въстание.

Празникът уважиха и те, хората, оставили част от своята духовна енергия, предавайки я на библиотекарите, които са ги наследили през годините.

В края на вечерта г-н Рапонджиев не пропусна да благодари и на най-важните хора – неговия екип: „Изключително горд съм да работя с тях. Те са търсещи, иновативни, с идеи, които реализираме заедно. Благодаря ви!”, сподели той.

Бивши и настоящи библиотекари  си направиха обща снимка, с която ознаменува почетния юбилей.

Още снимки от събитието може да видите на фейсбук страницата на Медиен център „Оборище“.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn