Общинска ученическа викторина „Млади родолюбци” организира ЦПЛР-Панагюрище

ЦПЛР-Панагюрище организира общинска ученическа викторина „Млади родолюбци”, посветена на 140 години от освобождението на България и 142 години от Априлското въстание. Тя се проведе на 17-ти април и премина под формата на състезание на открито.

В надпреварата се включиха шест отбора- три от ОУ”Двайсти април”, два от ОУ”Проф. Марин Дринов” и един от СУ”Нешо Бончев. Всеки тим се състоеше от трима души, които имаха собствени отличителни знаци.

Стартът на състезанието беше даден край Вечния огън в подножието на Мемориален комплекс „Априлци”. С минута  мълчание и сведени глави всички почетоха паметта на загиналите за свободата на България.

Иванка Тодева, главен експерт образование и младежки дейности в ОбА приветства участниците и припомни регламента.

След като беше изтеглен жребий за поредността на тръгване, на отборите  бяха раздадени спортни картони, върху които те да поставят печати на съответното място, при изпълняване на задания в различните исторически обекти.


Състезанието включваше преминаване по трасе с 5 контролни поста. Всеки контролен пост представляваше исторически обект, който отборите трябваше да разпознаят, след като получаваха плик с указание. При пристигане на обектите, състезателите изпълняваха различни задания:
– Пъзел – подреждане на пъзел – картини, свързани с освободителната война, разпознаване на изображението и записване на наименованието;
– „140 години свободна България“ – попълване на пропуските в текст, разказващ за основни моменти от Руско-турската освободителна война;
– „Всичко българско и родно любя, тача и милея“ – разпознаване на исторически и природни забележителности в България;
– „Великите българи“ – разпознаване на популярни български исторически личности.
Навсякъде комисия, в състав от трима души наблюдаваше за спазване на правилата, предоставяше печати на отборите и пликове с указания, оценяваше изпълнението на заданията попълваше протокол с резултатите на отборите от съответния пост.Участниците бяха единодушни, че тази форма на състезание много им харесва.


На финала, след сумиране на резултатите бяха излъчени победителите. На първо място беше класиран отборът на ОУ”Проф. Марин Дринов”, съставен от шестокласници. На второ място бяха класирани три отбора- петокласниците на ОУ”Проф. Марин Дринов”,  отборът на ОУ”Двайсти април”, съставен от шестокласници и седмокласници и тимът на СУ”Нешо Бончев”. Третото място бе за състезателите от ОУ”Двайсти април”. Само един от отборите остана извън класирането, поради недостатъчен брой точки.

Директорът на ЦПЛР-Панагюрище Недялка Наплатанова поздрави всички участници за доброто представяне. ”Неслучайно избрахме това място за старт на състезанието. Тук, преди 142 години са се намирали позициите на панагюрските въстаници, които дръзнаха с черешови топчета и кремъклийки пушки да чупят петвековни робски окови. Този величествен паметник ни напомня ежедневно за подвига на априлци и ни задължава да помним техните завети”, подчерта Наплатанова и пожела на учениците  да бъдат истински българи и патриоти, всички да работим за благото на нашата Родина.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn