Общинските съветници отмениха свое решение. Против бе само председателят на местния парламент

С 12 гласа „за“ и 1 „против“ в лицето на председателя на местния парламент Станимир Велчев общинските съветници отмениха свое решение по време на свиканата днес извънредна сесия на местния парламент. Поводът за заседанието бе издадена заповед на областния управител Трендафил Величков за преразглеждане на решение, гласувано от местния парламент. Решението бе взето на последното редовно заседание през август и касае промяна в Наредбата за символите, почетните звания и отличия на Общински съвет-Панагюрище.

В заповедта на областния управител от 20 август се констатира, че така взетото решение от местните парламентаристи е незаконосъобразно, а към решението не са приложени мотивите, които налагат промяна в наредбата.

Председателят на местния парламент Станимир Велчев, който е и вносител на проекта за промяна на въпросната наредба, предложи на общинските съветници да препотвърдят своето решение. „Твърдо заявявам, че тази заповед не прави чест нито на Областна администрация, нито на областния управител“, заяви Велчев и изложи мотивите си. Председателят на Общински съвет обясни, че предложението за изменение в наредбата е внесено на 20.07.2015 година, така че е спазено изискване за публикуване на интернет страницата на съответната институция, така че да има 14-дневен срок за предложения и становища. „Ако някой се вгледа, ще види, че в проекта за решение има разлика между това, което аз съм внесъл и това, което комисията предложи. По тези всичките точки имаше и дебати в Общинския съвет. Тези промени в наредбите са приети по начина, по който приемаме абсолютно всички актове.“, разясни още Станимир Велчев.

Да бъде отменено върнатото от областния управител решение предложи съветникът Томи Наплатанов и аргументира своето предложение. „Входирането на страницата на Общински съвет не означава публикуване! Трябва да има доклад, който никой не е виждал. Трябва да има мотиви по съответния ред, включително дали съответства на законодателството. Аз не виждам да е покрито нито едно от изискванията на закона. Предлагам да отменим решението.“, заяви Наплатанов. Предложението на Томи Наплатанов подкрепиха и съветниците Цветанка Богоева, Христо Шиндаров и Марко Мечев.

В подкрепа на отмяната на решението се изказа и кметът на община Панагюрище Никола Белишки, като градоначалникът поясни, че подкрепя самата идея за промяна на наредбата. „Нека да направим така, че да имаме една действаща наредба и да нямаме противоречия“, коментира кметът на община Панагюрище.

Oborishte.bg

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn