Общински съвет утвърди тазгодишните носители на наградите „Учител на годината” и „Творец на годината“. В категория „Предучилищно възпитание” ще бъдат наградени две учителки

Със свое решение на провелата се днес, 19 май, редовна сесия Общински съвет – Панагюрище утвърди носителите на тазгодишните награди за учител на годината,  принос на учителя към бъдещето на България, творец на годината и за принос в областта на културата към бъдещето на България.

„Сред всички празници в богатия български календар има само един, който е неоспорим, който никога през своето съществуване не е получавал някаква политическа окраска или тълкование и коментари. Празник, приет абсолютно от цялото общество, какъвто е 24 май. Това е един празник, на който цялата страна отдава дължимото на духовната страна на нашето съществуване. Дава една  своя оценка за културата, образованието, възпитанието, морала и все неща от тази страна на естетическите категории. Затова всяка година на 24 май се отдава дължимото на онези хора, които правят този празник възможен , това са учителите и дейците на културата. Това е една много хубава инициатива, вече 15 години в нашата община да се награждават именно тези хора, в чиито безспорни качества никой от нас не се съмнява. Благодарение на тези хора, ние сме станали човеци. На базата на всички тези неща, и комисията, определена със заповед на кмета на общината извърши своя избор”, каза председателят на постоянната комисия „Образование, култура, младежки дейности и спорт” Георги Георгиев минути преди да съобщи решението на комисията за избора на наградените учители и творци.

Относно заявеното дни по-рано намерение да бъде внесено в Общински съвет предложение да не бъде зачетен вота от електронното гласуване в сайта на община Панагюрище, поради съмнение за манипулация и евентуално  пълното отпадане на този вид гласуване при определяне на носителите на наградите „Учител на годината“ и „Творец на годината”, Георгиев обясни пред репортер на Oborishte.bg, че това ще стане факт, но при определянето на носителите на наградите през следващата година. На извънредно заседание на комисията, състояло се ден преди сесията станало ясно, че настоящата наредба не позволява подобна промяна. Георгиев съобщи, че започва да подготвя предложението за отмяна на електронното гласуване през следващата година, като междувременно ще сондира мнение по темата с представители на учителската гилдия. Така, зачитайки  вота от електронното гласуване, което изравни гласовете на двете номинирани в категория „Предучилищно възпитание бяха определени двама носители на наградата „Учител на годината“ – Мариана Дерменджиева – главен учител в ЦДГ „Пролет” и Невенка Георгиева – главен учител в ОДЗ „Звънче“.

В категория „Начална училищна степен наградата бе присъдена на Лушка Крушевска старши учител в СОУ „Нешо Бончев“. В категория „Прогимназиална училищна степен за носител на наградата бе определена Мария Игнатова – старши учител по биология и химия в ОУ „Проф. Марин Дринов“. В категория „Гимназиална училищна степен наградата „Учител на годината“ ще получи Нистор Хаинов – старши учител по изобразително изкуство в СОУ „Нешо Бончев“. Носител на наградата „Творец на годината“ е  Цвятко Ценов.

За носители на наградата „Принос на учителя към бъдещето на България“ и „Златен ритон“, директорите на образователните институции номинираха:

– Димитрийка Кацарева – 41 години педагогически стаж;

– Ангелина Панова – 38 години педагогически стаж;

– Райна Шишкова – 21 години педагогически стаж;

– Красимира Василева-М Бай – 27 години педагогически стаж;

– Марийка Тодева – 38 години педагогически стаж.

За носители на наградата „Принос в областта на културата  към бъдещето на България“ и „Златен ритон“ са номинирани:

– Анета Калпакова – 40 години трудов стаж;

– Жечка Сиводошева – 40 години трудов стаж;

– Георги Керкеняков – 42 години трудов стаж.

Отличията ще бъдат връчени в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, по време на тържествения концерт  под надслов „Да пребъде българският род“, който ще се състои на 23 май, от 18:00 часа, в голямата зала на Театър Дом-паметник.

Oborishte.bg

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn