Общински ученически парламент бе учреден тържествено в Панагюрище

На тържествена церемония, състояла се днес в сесийната зала в Община Панагюрище, бе учреден новият Общински ученически парламент, който ще функционира към Центъра за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище.

IMG_0315

Приветствие към учениците и гостите на тържествената церемония отправи Недялка Наплатанова – директор на Център за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище.

Вие сте привилегировани да бъдете част от един младежки форум, тъй като Общинският ученически парламент е школа за родолюбие и гражданско поведение. Това е школа за развитие на лидерски умения, школа за работа в екип, за толерантност, школа в която вие ще развиете вашия потенциал и личностната си изява. Дълбоко се надяваме, че вие ще бъдете активната част в бъдещото управление на общината и страната ни. Надявам се Общинският ученически парламент да се утвърди като важно звено в обществения живот на нашия град”, каза Наплатанова.

IMG_0319IMG_0347

Заместник-кметът „Хуманитарни дейности“ на Община Панагюрище Галина Матанова поздрави членовете на новия Общински ученически парламент. В обръщението си Матанова каза: „Вълнувам се поглеждайки Ви в очите и откривайки пламъка на мотивацията да бъдете активни в обществена полза и с чувство на принадлежност към родния край. Да реализирате свои идеи, да привличате връстници, приятели, за каузи, които за Вас са значими за местната общност.

Днес изразявам за пореден път стремежа на Община Панагюрище за активен диалог с младите хора. Идеята за форма на ученическо самоуправление не се реализира като самоцел, нито като задължение в изпълнение на приоритетите ни. Не е и форма на припокриване на сформираните в последните години два общински младежки парламента. Тя е в резултат на желанието ни да повишаваме „чуваемостта“ между институциите и младите хора. Резултат е и на заявената Ви готовност да бъдете активни, да огласявате свои потребности, мечти, както и да изразите лична отговорност и ангажираност за случването им, като бъдете част от вземане на решения за развитие на младежката политика… Вярвам, че заедно ще виждаме по-добре хоризонта, който води бъдещето за ръка…“

IMG_0322

Тази организация не се появи така, както предшестващите я младежки парламенти. Въпреки , че учениците в този парламент не са избрани чрез традиционните избори, все пак те не са случайно тук” , каза ръководителят на Общинския ученически парламент Иванка Тодева. Тя сподели, че е била насочена към тях от педагогическите съветници, от ръководствата на училищата, от техните класни ръководители и учители. „Всеки един от тях присъства тук единствено и само, защото той е пожелал и решил, че ще му бъде интересно да е част от една такава младежка организация, и ще може не само да допринесе затова ученическият парламент да бъде посредник между общината и младите хора в града, но в същото време да научи много, да добие знания и умения, които ще им бъдат нужни занапред”.

IMG_0323

Тодева представи членовете на парламента, ученици от 7 до 11 клас, от всички панагюрски училища, и мотивацията им да бъдат част от него:

 1. Анна Трендафилова Кунчева
 2. Габриела Георгиева Костуркова
 3. Гергана Кръстева Илкова
 4. Десислава Радкова Чоролеева
 5. Димитър Цветанов Новаков
 6. Димитър Павлинов Караколев
 7. Добрин Красимиров Шикеров
 8. Иван Георгиев Обретенов
 9. Кристиян Пламенов Цуцеков
 10. Мария Кръстева Илкова
 11. Миглена Димитрова Спасова
 12. Митко Стоянов Мачеев
 13. Недьо Николаев Колибанеков
 14. Нелина Атанасова Скачкова
 15. Петя Георгиева Ботева
 16. Радина Димитрова Капитанска
 17. Ралица Павлинова Караколева
 18. Татяна Лукова Куртева
 19. Тодор Павлов Чамов
 20. Явор Светославов Николов
 21. Теодора Мирославова Цветкова

IMG_0335

Председателят на Общински съвет – Панагюрище Христо Калоянов връчи Удостоверения за членство в Общинския ученически парламент на учениците.

IMG_0339

Прозвуча Химнът на Република България.

IMG_0344

От името на Общинския ученически парламент, Димитър Новаков и Миглена Спасова благодариха на Община Панагюрище за подкрепата и представиха част от идеите и инициативите на парламента. Сред тях е организирането на кампания „Предай стара хартия, вземи нова книга“, която ще организират с подкрепата на общинското звено “Управление на дейностите по опазване на околната среда и водите“ и ЕКОПАК България АД. Срещу 7 кг. хартиени отпадъци, всеки ще получи нова книга. Предвиждат провеждане на обучение организирано от Асоциация „Дебати” София и организиране на коледен базар с благотворителна цел.

IMG_0303 IMG_0304 IMG_0305

„За нас е чест да бъдем част от тази  младежка организация в нашия град. Ще се постараем да бъдем достойни представители на своите училища, да сме истински посланици на нашите връстници и посредници между училищната общност и общинското ръководство.

Нашите идеи и инициативи ще бъдат насочени в две направления. Първото направление е Гражданско образование. Ще се опитаме да запознаем ученическата общност с правата и задълженията на младите хора, да организираме прояви насочени към изграждане на гражданско самосъзнание и съпричастност към младежката политика на общината. Второто направление, в което ще насочим усилията си е кариерно ориентиране. Имаме идеи да организираме срещи с вдъхновяващи личности, отворени врати за запознаване с различни висши учебни заведения, за професионално ориентиране“, казаха младите парламентаристи.

IMG_0353

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn