Общият брой на заразените с коронавирус в област Пазарджик е 27. Излекуваните до момента пациенти са 13

Общият брой на заразените с коронавирус в област Пазарджик е 27. Шест от тях са хоспитализирани в МБАЛ Пазарджик. Единият пациент е с два отрицателни резултата за COVID-19, но е получил инсулт и е на физиотерапия за раздвижване. Трима са в задоволително състояние и двама в сравнително добро. Общо 13 са излекуваните пациенти до момента. През вчерашния ден са изпратени 38 нови проби, всички са отрицателни. Това съобщи областният управител на Пазарджик Стефан Мирев след заседанието на Областния кризисен щаб за борба с COVID-19.

Мирев допълни, че общият брой на лицата под карантина в област Пазарджик към днешна дата е 809. Разпределението им по общини е както следва: Батак – 9 бр., Белово – 23 бр., Брацигово – 17 бр., Велинград – 78 бр., Лесичово – 33 бр., Пазарджик – 392 бр., Панагюрище –49 бр. , Пещера – 45 бр., а Ракитово – 21 бр., Септември – 120 бр., Стрелча – 9 бр., община Сърница –13 бр.

297 са леглата във вътрешните отделения на лечебните заведения в област Пазарджик, свободните в момента са 172.  В ОАИЛ към МБАЛ Пазарджик има 67 легла, от които 36 са свободни, съобщи по време на брифинга директорът на РЗИ Пазарджик д-р Фани Петрова. Общият брой на леглата за инфекциозни болести е 33, свободни са 24. Общият брой на леглата в област Пазарджик, определени за пациенти с коронавирус е 397, свободните са 232. Тя допълни, че броят на леглата се следи ежедневно и тази информация се предава на ЦСМП Пазарджик два пъти дневно – в 9.00 и в 16.00 часа. Лечебните заведения в областта разполагат с достатъчни количества лични предпазни средства и имат попълнен резерв.

Лечебните заведения в областта възобновяват своята планова дейност. В изпълнение на новата заповед на министъра на здравеопазването са извършени проверки във всички болници, съобщи д-р Фани Петрова. Личните лекари с повече пациенти са определили дните вторник или четвъртък за прием за имунизации и женски консултации. Личните лекари с по-малка пациентска листа приемат във всички дни, като са осигурили зелен коридор за деца, женските консултации и имунизации се извършват в лекарските кабинети. Маските са задължителни. При женските консултации трябва да има предварително записване, да се спазва дистанция ако се наложи изчакване пред кабинетите, допълни д-р Петрова.

В изпълнение на заповедта на министъра на здравеопазването за посещението на градски паркове и градини, всички кметове на общини в област Пазарджик издадоха свои заповеди. Контролът се осъществява от служителите на общинските администрации, ОДМВР и РЗИ Пазарджик.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn