Общият брой на лицата поставените под карантина в област Пазарджик е 924

Общият брой на заразените с COVID- 19 в област Пазарджик е 7. Всички са жители на община Пещера. Това съобщи областният управител на Пазарджик Стефан Мирев на брифинг след извънредното заседание на Областния кризисен щаб за борба с коронавируса в област Пазарджик на 24 март. Стефан Мирев допълни, че на 23 март в референтните лаборатории са изпратени за изследване 56 проби от област Пазарджик, четири от тях са положителни, с което общият брой на заразените с COVID 19 в област Пазарджик става 7. Новите четири проби са на жители на община Пещера и са контакти на първата заразена жена – това са нейният съпруг, две медицински сестри и една санитарка от МБАЛ „Д. Ранев“ гр. Пещера. Към настоящия момент цялото вътрешно отделение на болницата в Пещера е поставено под карантина. Общият брой на лицата поставените под карантина в област Пазарджик е 924, преминали ГКПП пристигайки от чужбина.
За тримата пациенти от Пещера, които в момента са настанени в Инфекциозното отделение на МБАЛ Пазарджик, д-р Димитър Савов уточни, че състоянието им е задоволително, тъй като те имат и придружаващи заболявания. За момента няма опасност за живота им и не се налага дихателна реанимация.
Стефан Мирев съобщи, че на 24 март в област Пазарджик са доставени лични предпазни средства от Националния логистичен център в София и са раздадени на лечебните заведения. Това са 5000 бр. хирургични маски, 700 бр. еднократни гащеризони, 5000 бр. ръкавици, 288 бр. респиратори, 714 бр. предпазни очила. Болничните легла в лечебните заведения за болнична помощ в област Пазарджик са общо 1153. Директорът на РЗИ Пазарджик д-р Фани Петрова уточни, че се предвижда пребазиране на отделенията с цел увеличаване на леглата при по-голям брой пациенти с коронавирус. Очаква се заповедта на министъра на здравеопазването, съгласно която ще бъде изготвена подробна информация за готовността на всяко лечебно заведение в област Пазарджик да приема пациенти при евентуално разрастване на епидемията.
Началника на отдел „Охранителна полиция“ при ОДМВР Пазарджик, Комисар Иван Дончев каза, че от 20 март продължава дейността на 8-те КПП-та на територията на областния център. Постоянно полицейско присъствие на входно-изходните артерии на Пазарджик, проверки на предприетите пътувания от страна на гражданите и недопускане на безцелни пътувания. След констатираните случаи на заразени с коронавирус в пещерската болница, от днес пред МБАЛ „Д. Ранев“ започва 24 часово полицейско присъствие. МВР публикува на интернет страницата си нов вид декларация, която ще попълват гражданите при предприемане на пътуване. Комисар Дончев допълни, че служителите на МВР ще проявят толерантност и разбиране към всички работещи и пътуващи, на които е необходимо време, за да подготвят изискуемите документи.
Директорът на ОДБХ Пазарджик д-р Петко Митев съобщи, че от 13 до 23 март по заповедта на министъра на здравеопазването за стриктно спазване на противоепидемичните мерки в хранителните обекти, са извършени 247 бр. проверки на територията на област Пазарджик. Издадени са 3 бр. предписания и 3 АУАН. Два от актовете са за обекти, които функционират без разрешение по Закона за храните. По жалби и сигнали на граждани са извършени 18 бр. проверки. Насочени за унищожаване са местни продукти без етикет.
Областният управител Стефан Мирев благодари на всички лекари и медицински сестри за денонощния труд, на всички служители на МВР, РЗИ, ОДБХ за огромните усилия и съвместна работа в изпълнение на противоепидемичните мерки и ограничаване разпространението на заразата в област Пазарджик. Мирев призова гражданите да спазват препоръките на институциите за личната хигиена и за ограничаване на социалните контакти.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn