Общо 41 са заразените от Covid-19 български граждани. Проф. Мутафчийски предлага на МС да приложи възможно най-крутите мерки

С 30 на сто повече са заболелите само за ден от коронавирус, съобщи на извънреден брифинг председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски:

„Само за последните часове бройката се увеличи на 10 за деня. Повече от 200 проби са изследвани за денонощието. В нашата страна са регистрирани 41 случая с коронавирус до момента. За един ден увеличихме броя на заболяванията си с 30%“.

„Цяла Европа налага безпрецедентни мерки, въпреки ясното съзнание за икономическия аспект на тези мерки. В Германия заболелите се увеличиха с 50%. Въпросът е за физическото оцеляване на население на Европа и света, в една особено чувствителна и беззащитна част от него, каквито са възрастните и хората с хронични заболявания. Слава Богу, децата ни са пощадени“, допълни проф. Мутафчийски.

Според него мерките, които се прилагат в България „като че ли не дават задоволителен резултат“.

„Днес на централни места в София животът продължаваше без никакви смущения. Това е добре, че нацията ни има кураж, но не бива да бъдем лекомислени. Към нас се задава се една епидемия, която е с невиждана ярост досега в човешката история. Трябва да сме изключително отговори към нас, към нашите близки, към нашите възрастни родители, приятели, колеги“, добави Мурафчийски.

Според него около прилагането на мерките фокусът на вниманието е бил изместен „към дребнотемие“, което означава, че все още не сме узрели за това, което ни предстои.

„Предстоят ни времене на изпитания, които не са само икономически. Ще се загубят човешки животи и то на тези, които най-много обичаме, които са ни ни отгледали, които са ни дали живота. Тези, които са треперели над нас, когато сме били малки, тези, които се гордеят с нашите успехи. Не бива да ги разочароваме с нашето безхаберие“, каза Мутафчийски.

Той заяви, че ще предложи на Министерския съвет да приложи възможно най-крутите мерки:

„С цялата отговорност ще предложа на МС да приложи възможно най-крутите мерки. Не бива да се посяга на това без което не можем – магазините за хранителни стоки и аптеките, банките, бензиностанциите, застрахователните компании“.

„Фокусът на това, което се прави, на всички мерки е, че трябва да намалим яростта на това, което идва към нас. Да снижим кривата, да може здравната ни система да оцелее. За да не се налага да правим тежки избори кой ще умре и кой ще оцелее. Да не правим тежките избори кой ще ни лекува“, заяви проф. Мутафчийски.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn