Обявяват извънредна епидемична обстановка от 14 май до 14 юни

Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха чрез видеоконферентна връзка извънредно правителствено заседание. Прието беше Решение за обявяване на извънредна епидемична обстановка, считано от 14 май 2020 г. до 14 юни 2020 г., съобщиха от пресслужбата на МС

Пандемията от Covid-19 представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб и представлява непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите.

Заболяването поставя системата на общественото здравеопазване в извънредна ситуация, в която е необходима и изключително важна своевременната реакция и въвеждането на мерки за намаляване на риска от разпространение, както и възможността за тяхната промяна и адаптиране според новите научни данни за заболяването и причинителя му, подчертават от пресслужбата.

Промените в Закона за здравето дават възможност министърът на здравеопазването по предложение на главния държавен инспектор да внесе предложение в МС и той да вземе решение за обявяване на извънредна епидемична обстановка, поясни на извънреден брифинг здравният министър Кирил Ананиев и допълни:

„Ние се възползвахме от тази възможност веднага, тъй като няма рязка промяна в развитието на болестта. Ние считаме, че прилаганите досега мерки трябва да продължат да се прилагат и сме убедени от оценката, която направи главния държавен здравен инспектор…за развитието на заболяването в България и света, прави анализ на мерките, които сме предприели, на промяната в епидемичната обстановка, и на базата на неговия доклад правителството смята, че пандемията от Covid-19 представлява наистина тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве и запазването на здравето и живота на българските граждани“.

„На базата на тази оценка внесох решение днес в Министерския съвет и той прие решение за обявяване на такава извънредна епидемична ситуация“, каза още министър Ананиев.

Той допълни, че първата нова мярка, включена в заповедите, е разрешаване на трансплантациите: „Втората е, че вече може свободно да ходят всички в градските градини и паркове. Това са двете нови мерки“.

Всеки един кмет на град е предвидил със своя заповед съответните изисквани за социална дистанция, за сядане по пейките, за струпване на хора при посещение на градини и паркове.

На днешното заседание не е обсъждано връщане на противоепидемични мерки при над 100 заразени на ден.

„Убеден съм, че ако в продължение на определен период от време, според мен поне една седмица, има такива високи стойности на новозаболели, ние ще предприемем и обратните мерки“, отбеляза още министърът.

Преценили сме, че един месец е достатъчен период да преценим ситуацията, изтъкна Ананиев.

Всичко, което е разрешено да функционира, продължава и занапред. Това, което е забранено на този етап – училищата и моловете, няма да функционират до второ нареждане.

„Няма да има разлика между чужденци, идващи в България, и българи – 14-дневна карантина ще има за всички. Предстои разговори с балканските колеги, за да въведат еднакви мерки.

Според мен за всеки, който влиза на територията на България, трябва 14-дневна карантина“, посочи още той.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn