Огнище от туберкулоза по говедата в Стрелча

Здравните власти са регистрирали първично огнище на туберкулоза по говедата в кравеферма в Стрелча. Предприети са спешни мерки за предотвратяване разпространението на заболяването, съобщиха от общината в града.

В региона се въвеждат строги мерки, така че да не се допусне заразата да бъде разпространена. Забранено е извеждането на селскостопански животни и на домашни любимци на територията на общината. Мярката важи за животните, които не са регистрирани и на които не са извършени мерките по програмата за профилактика и контрол за ликвидиране на болести по животните.

Здравите животни ще трябва да се имунизират. Необходимо е още да се извърши дезинфекция около и в помещенията, където се отглеждат животните. Забранява се провеждането на пазари и изложби на животни и животински продукти.Мляко може да се консумира само след термична обработка. Препоръчва се пастирите и собствениците на животни също да преминат през лабораторни изследвания.Собствениците трябва да декларират пред районния ветеринарен лекар животните си и да ги предоставят за изследване.

Oborishte.bg
Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn