ОДМВР-Пазарджик отчете спад на заявителските материали по отношение на извършените криминални престъпления

След направения анализ за дейността на ОДМВР-Пазарджик за първите шест месеца на 2015 година може да се отчете, че в сравнение с миналата година има спад със 145 броя на заявителските материали по отношение на извършените криминални престъпления, съобщиха от пресцентъра на дирекцията.

При грабежите има регистриран с един повече, но разкриваемостта на този вид дръзко престъпление е 50 %, докато в сравнение със същия период на миналата година разкритите престъпления са само 10 % от общия брой.

Регистрираните кражби са намалели с 87 броя или за първото шестмесечие са общо 635. От тях взломните са 141 / с 53 по-малко/, домовите са 153 / с 25 по-малко/, на части и вещи от МПС 63 / с 22 по-малко/.

Ръст има при измамите и то най-вече при вида телефонни измами. От началото на годината до края на юни са регистрирани общо 58 измами, което е с 21 повече в сравнение с миналата година. Въпреки активните информационни и превантивни кампании на полицейските управления възрастните хора продължават да са жертви на телефоните измамници.

Значително е намалял и ръста на палежите, които през 2015г. са 26 броя, а през миналата година са били 40.

Активността по отношение на противодействие на употребата, носенето и производството на наркотични вещества също дава своя резултат. Регистрирани са 83 случая на съхранение или производство на дрога, което е с 19 повече в сравнение с миналия период. Разкриваемостта на този вид общоопасно престъпление е над 70 %. При хулиганствата е налице тенденция за запазване на броя на регистрираните прояви. И за миналия и за настоящия период те са 10 броя.

По линия на противодействие на икономическата престъпност са регистрирани общо 286 престъпления, като от тях 170 са престъпения против стопанството:

  • Против парично-кредитната система – 14
  • Против данъчната система – 19
  • Против горското стопанство – 61

От началото на годината установените подкупи са 3.

При досъдебното производство се отчита образувани и изпратени на прокуратурата с мнение за повдигане на обвинение на следните производства:

  • по криминална линия – 260 по общия ред, 130 бързи и 40 незабавни производства
  • по икономическа линия – 29 по общия ред и 40 бързи производства
Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn