Около 15 000 еднодневни договора са регистрирани в ГИТ от началото на годината

От началото на годината в Главна инспекция по труда са регистрирани почти 15 000 еднодневни договора за наемане на работна ръка в селското стопанство, макар че активният земеделски сезон все още не е стартирал, съобщиха от ведомството. Най-много договори са заверени в обработката на лозя – близо 8 000 бр., и  на праскови и ябълки – по около 1 200 бр.

През 2015 г., само за половин сезон, бяха регистрирани 81 000 образци от 1 004 земеделски производители. Толкова се очакваше да бъдат регистрирани за целия сезон. Върнати са едва 8 876 неизползвани еднодневни договора.

„За нас тези данни показват, че възможността за наемане на работници на еднодневен договор се отразява благоприятно на заетостта в сектора, като мотивира регистрираните земеделски стопани и безработните лица да сключват трудови договори при облекчен режим”, отчете инж. Румяна Михайлова, изпълнителен директор на ИА ГИТ пред социалните партньори, по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, което се проведе на 11 април.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn