Около 5 процента от БВП на страната се осигурява от минната индустрия

Около 5 процента от БВП на страната се осигурява от минната индустрия, в която са заети повече от 24 000 души. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в с. Панагюрски колонии по време на отбелязването на  Денят на миньора и 50 години от създаването на най-голямата минна компания у нас – „Асарел-Медет“ АД, която осигурява около 1700 работни места.
Министерският съвет прие Национална стратегия за развитие на минната индустрия с визия до 2030 г. след повече от петгодишни обсъждания на документа. Неин основен приоритет е устойчивото развитие на минната индустрия в България. За целта се предвижда осигуряване на балансиран икономически, социално и екологично отговорен подход към проучването, добива и преработката на подземни богатства в страната.
С приемането на Национална стратегия за развитие на минно-суровинния отрасъл се осигуряват предпоставки към 2030 г. страната ни да е регионален лидер в рационалното оползотворяване на запасите от подземни богатства.
Минерално-суровинната индустрия отчита ръст в добива от 10% за 2014 г., стана ясно по време на тържественото отбелязване на Деня на миньора на 18 август.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn