Около 7 000 лева е издръжката на новороденото в първата година. Законопроект предвижда намаляване на ДДС ставката за бебешките стоки

Издръжката на новородено в първата година излиза около 7 000 лева на семейството, сочат данни на гражданската инициатива „Искам братче, искам сестриче“, която е провела анкети сред интернет-потребители. Асоциацията на търговците на стоки за детето в България (АТСДБ) стартира Национална гражданска инициатива „Искам братче, искам сестриче!“ през 2013 година. Нейната цел е привличане на общественото внимание и дебат по темата за ДДС ставката върху бебешките и детски стоки като инструмент за подобряване на условията за раждане и отглеждане на дете. Предложението на организацията  бе за 0% ДДС върху стоките за деца от 0 до 3 години. Даденото преди две години години становище на Mинистерството на финансите гласеше, че отпадането на ДДС върху стоките за деца от 0-3 г. не е подходящ инструмент за постигане на социално-икономически растеж.

Сега внесеният от БСП законопроект предвижда намаляване на ДДС ставката за бебешките стоки и някои социални услуги от 20% на 5%. Законопроектът беше внесен в деловодството на парламента преди дни със заявката той да бъде гласуван окончателно през есента и да бъде съотнесен към новата бюджетна година. Граждански организации участваха тази седмица в обсъждането в Народното събрание.
Цели се намалението на данъчната ставка до 5% да се отнася за храни за кърмачета, преходни храни, помощни средства, памперси, детски столчета за автомобили, доставка на услуги за домашни грижи като домашна помощ за гледане на дете, възрастни хора и хора с увреждания.
Евелина Бетова от гражданската инициатива „Искам братче, искам сестриче“ изтъкна пред БНР трудностите пред родителите в България: „Ежедневно се сблъскваме с невъзможността на гражданите да изпълняват своята изконна задача и мечта да бъдат отговорни родители. Ежедневно виждаме техните трудности и необходимостта да правят компромиси с качеството на стоките, които купуват за техните деца.”
От данните на гражданската инициатива от проведени анкети в социалните мрежи става ясно, че една трета от записаните са посочили, че купуват бебешки стоки от магазини за втора употреба или от сайтове в интернет. Бетова обърна внимание и на данните, че българката масово предпочита да има едно дете.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn