Онкологичен център в МБАЛ „Уни Хоспитал“ с публикация в престижно медицинско издание

 

 Тригодишният опит на отделението по Лъчелечение към Онкологичен център „Уни Хоспитал“ при облъчване на пациентки с карцином на лява гърда във фаза на дълбоко вдишване бе обобщен в публикацията „Сравнителен дозиметричен анализ при карцином на лява гърда след лъчелечение с техника на облъчване при дълбоко вдишване и при свободно дишане“, публикувана в престижното медицинско издание Japan Journal of Research.
Автори на статията са д-р Кирил Желев – лекар в отделението по Лъчелечение и медицинския физик Спаска Ковачева-Дамянова. Д-р Росица Кръстева – началник на Онкологичния център в „Уни Хоспитал“, д-р Захари Захариев – началник на отделението по Лъчелечение в „Уни Хоспитал“ и проф. Лена Маринова (КОЦ – Русе), са част от научния колектив на статията.
Ракът на гърдата е вторият по честота злокачествен тумор в света и най-честото онкологично заболяване сред жените. Лъчелечението при карцином на лява млечна жлеза предизвиква по-висока честота на исхемична болест на сърцето и повишава риска от преждевременна сърдечна смъртност.
Oborishte.bg
Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn