Опасен летен грип идва с жегите през юли и август

С настъпването на горещините все повече ще се разпространяват и ентерозаразите. Това предупреди държавният главен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

По думите му в момента страната е в период на преход от респираторните вируси към така наречения летен грип. „Всъщност в това понятие се включват всички подтипове на чревните вируси. Най-опасните от тях са от вида „коксаки“. Именно те протичат като типичен грип с много висока температура от 39-40 градуса, която се овладява трудно, с втрисане, болки в мускулите, ставите и гърлото, диария и повръщане“, обясни д-р Кунчев. Пик на заболели епидемиолозите очакват през най-горещите месеци – юли и август.

Държавният главен здравен инспектор съветва родителите да следят внимателно за първите симптоми на енетеровирусите, тъй като видът „коксаки“ води не само до рязко обезводняване и гърчове, но и до менингит. „Тези инфекции често засягат гръбначномозъчните обвивки, гръбначния мозък и централната нервна система“, подчерта д-р Кунчев. Болестта се предава не само по стомашно-чревен път чрез замърсена вода, храна или ръце, но и по въздушно-капков път. Така един човек може да зарази четирима.

Друг опасен вирус, който ще ни мъчи това лято, е „Ентеро 76“. Той се среща значително по-рядко от останалите подтипове, но заболяването протича изключително тежко. „Тази инфекция поразява нервите и болните развиват леки парези и частични парализи, които са временни“, обясни епидемиологът.
Медиците очакват още в първите дни на следващата седмица, когато температурите ще скочат до 36 градуса, да се появят и взривове от салмонелоза, дизентерия и хепатит А.

Основната превенция срещу вирусите е хигиената – личната и обществената. Задължително е да си мием ръцете, и да избягваме консумация на храна от нерагламентирани източници – особено от такива на открито, които нямат условия за миене на ръцете и хладилно съхранение на продуктите. Без да е в хладилник, на храната са й нужни само един-два часа, за да стане опасна.

Обикновените мокри кърпички и дезинфектанти с алкохолен разтвор, са изключително ефективни, защото ентеровирусите са много неиздръжвливи във външна среда и алкохолът ги убива много бързо, казва Кунчев. „Особено ако сме навън – едно такова измиване на ръцете е достатъчно да се предпазим от заразата“, категоричен е той.

Няма препарати, които да атакуват директно вирусите, затова се лекуват симптомите – диарията, повръщането, обезводняването, казва още докторът. „Има страшно много такива препарати, като се започне от прахчетата, които се разтварят и се стигне до някои по-мощни лечения и противодиарийни препарати. Има голямо разнообразие и те в повечето случаи са без рецепта, така че са широко-достъпни“, коментира той.

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn