ОПАСНОТО ВКУСНО!

Концентрация на най-много опасни Е-та в храните има в оцветените бонбони и сладоледи, както и тортите със снимка. Прекалената им консумация може да доведе след време до заболяване от рак. Това стана ясно след съвместна пресконференция на екипа от Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология на БАН, който е направил изследване по темата, предаде БГНЕС.
Доц. д-р Георги Милошев, ръководител на Лабораторията от близо 12 години, обяснява, че екипът му е разработил чувствителен метод за изследване на ДНК на клетката. Изпробван е с различни вещества, които доказано увреждат ДНК-то, а добавките, одобрени от ЕК и законодателството ни в много високи концентрации увреждат клетката.
Е-тата – химически продукт официално тестван, разрешен от ЕС и България и се добавя в храните – оцветители, антиоксиданти, подсладители, набухватели.
От 14 изследвани Е-та в храните от екипа на лабораторията, 6 са се оказали най-вредни и увреждащи ДНК, а именно – три оцветителя-еритрозин (Е127), индиго кармин (Е132) и фаст грийн (Е143), консервантът натриев нитрит (Е250), добавката кофеин, много използвана в енергийните напитки и 4-аминоантипирин (4ААР) с широко приложение във фармацевтичната промишленост.
Би трябвало да се използват 1000 пъти по-ниски концентрации на Е-тата, за да бъдат безопасни, сигнализира доц. д-р Милошев.
Екипът се нуждае от финансиране, за да проведе последващо проучване върху животни.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn