Оригиналът на Панагюрското златно съкровище се завръща у дома на 23 септември

Панагюрското златно съкровище, което прослави средногорския ни град и България по целия свят, се завръща в родния си град на 23 септември., съобщиха от Община Панагюрище. Деветте уникални култови съда ще бъдат експонирани в залата-трезор в Исторически музей-Панагюрище на идната сряда. Всеки, който посети града ни, може да се наслади на изящните  форми на съкровището. Оригиналът на Панагюрското златно съкровище ще остане в Панагюрище до 2 ноември 2020 г.

Уникалният тракийски шедьовър ще заеме своето подобаващо място в специално изградената и официално открита през 2012 година зала трезор в Исторически музей – Панагюрище, дарение от „Асарел-Медет“ АД и проф. д-р Лъчезар Цоцорков като меценат на културата.

При предишните гостувания на оригинала на Панагюрското златно съкровище хиляди туристи от страната и чужбина се възхитиха на уникалния тракийски шедьовър. Заедно с това те имаха и възможността да се запознаят с културно-историческото наследство на панагюрския край и съвременната визия на града като модерна и атрактивна туристическа дестинация.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn