Осмокласници от СОУ „Нешо Бончев“ влязоха в ролята на съдии и прокурори

Ученици от 8 „б” клас от СОУ „Нешо Бончев“, гр. Панагюрище участваха в специално организирано посещение в Софийски районен съд в рамките на проекта „Правата на децата и съда, съобщава сайта nmd.bg.

По време на посещението децата имаха възможност да погледнат отблизо как и къде се завежда дело, как изглежда „синята стая“, предназначена за разпит на деца, когато те са част от съдебен процес, както и да се запознаят с истински съдии и секретари от съда. На учениците бе предоставена възможност да разгледат примерен наказателно-правен казус, както и да влязат в ролите на съдии, прокурор, подсъдим и обвинител, адвокат, вещи лица и свидетели. След разиграния съдебен процес, младежите се запознаха лично с Председателя на Софийски районен съд – Методи Лавов.

Проектът „Правата на децата и съда“ се финансира от Европейската комисия и се реализира с участието на партньори от 6 европейски държави, сред които и Национална мрежа за децата от България. Крайната цел на проекта е изготвянето на виртуална игра с младежка насоченост и образователна юридическа цел, която да илюстрира каква е съдебната система в държавите и юридическите процедури, които засягат децата в конфликт със закона.

В рамките на проекта Национална мрежа за децата работи с 2 училища – 26 СОУ “Йордан Йовков“, София и СОУ „Нешо Бончев“, Панагюрище с по 1 клас ученици от 8 клас в продължение на една година. Едни от основните дейности в проекта са посещения на децата в институции (съдилища, министерства и др.), чрез които децата на практика могат да се запознаят със съдебната система и да опознаят отвътре институциите, за които само са учили.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn