Отбелязахме 10 години от възстановяване на пътническото движение по жп линия Пловдив-Панагюрище

10 години от възстановяването на пътническото движение на влаковете по железопътната линия Пловдив-Панагюрище бяха отбелязани тържествено на 1 декември. Гости на събитието, състояло се в камерната зала на Театър Дом – паметник, бяха инж. Георги Ватев, инж. Бисер Минчев, инж. Йордан Йорданов, инж. Петър Петров,  инж. Марко Мечев, екскмет на община Панагюрище, инж. Георги Петърнейчев, бивш заместник-министър на транспорта, инж. Христо Динов, началник Регионална жп инспекция – Пловдив при Министерството на транспорта и инж.Олег Петков, бивш изпълнителен директор БДЖ, участници в инициативния комитет за възстановяването на жп линията Пловдив-Панагюрище.

img_1317 img_1319 img_1325

Музикален поздрав за юбилея отправи ВГ „РАДЕАН” при НЧ „Виделина – 1865”, гр. Панагюрище, с художествен ръководител Анета Калпакова.

img_1332

Представен бе архивен филмов материал, изработен от кабелна телевизия „Астра Пан” през 2003 година, в който Александър Георгиев, бивш началник на жп гарата в Панагюрище, споделя проблема за спряното движение на влаковете по железопътната линия Пловдив-Панагюрище, разказва за усилията, положени от инициативния комитет за разрешаване на проблема, подписката, подкрепена от 5 500 човека, и изразява надеждата си за възстановяването на пътническите превози по линията.

img_1358

„Радвам се, че това, което съм мислил тогава, го мисля и сега като позиция, както лична, така и професионална”, каза след излъчването на интервюто Георгиев и допълни: „Днес ние отбелязваме един нов юбилей  в историята на община Панагюрище и в историята на жп линията Пловдив-Панагюрище. Датата 14.09.2006 година се равнява по значимост с далечната 03.12.1933 година, когато е открита нашата жп линия, защото на 14.09.2006 година благодарение на извършените ремонтно-възстановителни работи е възстановено пътническото движение до гара Панагюрище след близо 4-годишното му прекъсване. Един изстрадан период не само от живущите в не само в община Панагюрище и жителите на селищата, които обслужва железопътната линия, но и от ползващите жп услуги от цялата страна”.

img_1342

Георгиев проследи накратко предисторията на решението за възстановяването на движението на пътническите влакове до гара Панагюрище и благодари на всички допринесли това да се случи.

vlak1

Стотици панагюрци се стичат на жп линията за откриването й през 2006 година, близо четири години след преустановяването на нейната дейност. Тръгва новата мотриса „Дезиро Сименс”, която пътува до Пловдив три пъти на ден и в двете посоки. Цялостната реконструкция на жп линията струва около 1 млн. лева. Възстановената жп линия е открита тържествено в присъствието на тогавашния кмет на община Панагюрище  Георги Гергинеков, зам.министри, депутати и официални лица.

img_1364

От името на Национална компания „Железопътна инфраструктура” приветствие  отправи инж. Бисер Минков. „Тази годишнина е достатъчен повод, за да се обърнем и да погледнем назад във времето, да припомним огромното желание и ентусиазъм на местното население за изграждането на линията, трудът и материалите с които участваха десетки хиляди жители , предизвикателствата и трудностите  за нейното функциониране” , каза инж. Минков.

img_1367

Инж. Марко Мечев акцентира върху значимата дейност, извършена от Александър Георгиев, без чиито усилия възстановяването на железопътната линия най-вероятно е щяло да бъде отсрочено още години във времето. „Едно от обещанията, които направих пред жителите на общините Панагюрище и Стрелча, когато станах народен представител бе, че ще възстановим движението по линията Пловдив – Панагюрище”, припомни Мечев. Той отправи специални благодарности за оказаното съдействие към Георги Петърнейчев като заместник-министър на транспорта по това време и Олег Петков, изпълняващ тогава длъжността генерален директор на БДЖ.

Присъстващите на тържеството разгледаха с интерес тематичната фотодокументалната изложба, подготвена по повод 80-годишнината от откриването на железопътната  линия Пловдив – Панагюрище.

img_1343 img_1352 img_1356 img_1376

img_1371

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn