Отбелязахме 120 години от рождението на бележития панагюрец Атанас Сугарев – Учителят

Вечер, посветена на 120 години от рождението на бележития панагюрец Атанас Сугарев – Учителят организираха НЧ „Виделина-1865“ и Исторически музей-Панагюрище на 10 февруари. Музикалната зала на Читалището се изпълни с близки родственици на Учителя, хора имали щастието да го познават и такива, които никога не са го срещали, но се прекланят пред неговото дело.

„Атанас Сугарев е една паметна личност, за която е малко да се каже, че е възрожденски тип човек защото това е едно широко понятие, събрало знания, умения, дълг, патриотизъм, родолюбие, всеотдайност, безкористност, една личност, която е оставила след себе си много следи – писмени, духовни. Една личност, която е един от стълбовете на духовността на Панагюрище”, каза в началото на културното събитие председателят на НЧ „Виделина-1865“ Спаска Тасева и допълни: „Една препратка към поколенията и съвремието, такива хора са устояли българщината. Такива хора са нужни във всяко време, и днес също България се нуждае от такива личности. Трябва да се знае и помни делото на Атанас Сугарев! След него той оставя един достоен и също толкова родолюбив, талантлив и всеотдаен състав от хора, със същата обич творят в своето попрището, родът Сугареви, влюбени в родния край”.

Водещ на вечерта беше внучката на Атанас Сугарев, талантливата актриса Василка Сугарева. „Личности като Атанас Сугарев рядко се раждат”, подчерта Сугарев и изпълни стихотворението на Богдан Овесянин „Главня”, посветено на народния учител Атанас Сугарев.

Последваха изпълнения на младите панагюрски музикални таланти Наталия Пашова, Преслава Гугова  и Надежда Ковачева.

„Обичаше хората, беше много гостоприемен. На шега го наричахме Паисий. Също както Паисий оставя на българите своята „История славяноболгарская“, дядо Атанас остави на своите съграждани наследство от над 900 страници, посветени на родния край, та поколенията да помнят и да знаят”, сподели Василка Сугарева и припомни в кратце творческата биография на Атанас Сугарев.

Атанас Димитров Сугарев (1898-1987) e родом от Панагюрище. Той е безкористен и всеотдаен краевед, историограф, журналист, музикант, общественик. Този скромен родолюбец – „Учителят”, както го наричат неговите съграждани, ученици и многобройни почитатели, отдава повече от 60 години за обществено-полезна дейност.  Атанас Сугарев е активен учител, просветител, възпитател, читалищен деец, публицист-документалист, сътрудник и редактор на вестник „Оборище”, изтъкнат хоров диригент, родоначалник на музейното дело в Панагюрище. Известен е като автор на редица ценни студии, монографии и отделни статии, които са важна част от духовното наследство на Панагюрище. За заслугите си към Панагюрище, Атанас Сугарев получава голямо обществено признание от своите съграждани, както и от изтъкнати наши учени, литератори и общественици, като акад. Иван Дуйчев, проф. Ефрем Карамфилов, проф.Стоян Джуджев, Мерсия Магдермот, Симеон Радев и пр. Носител е на много отличия.

Диригентът на Духов оркестър „Делчо Радивчев” Андрея Манев с нескрит възторг сподели свои спомени, свързани с Учителя и изпълни на кларинет в негова памет „Песента на славея” от Григ.

Директорът на Исторически музей – Панагюрище доц.д-р Атанас Шопов разказ за живота на Атанас Сугарев ,като акцентира, че той е бил първият професионален директор на музея в Панагюрище „20 април”, намираш се на втория етаж в сградата на Читалището. През месец май тази година културната институция ще чества своя 75 годишен юбилей.”Един достолепен и величав живот, изживян като общественик, учен, педагог, журналист, краевед и творец в истинския смисъл на думата, Атанас Сугарев остана жив в паметта на поколенията, на които той завеща изключителното родолюбие , както и своя богат и ценен архив”, подчерта доц.Шопов.

Вокална група „Радеан” при НЧ”Виделина-1865”, с ръководител Анета Калпакова изпълни познати и обичани панагюрски песни. Видео поздрав с „Романтичен валс” на Панчо Владигеров отправи Марина Димитрова, известната цигуларка във Виенския класически оркестър, правнучка на Атанас Сугарев.

Свои спомени от незабравимите си срещи с Учителя споделиха Дочка Атанасова, Цветана Манева, внукът му носещ неговото име Атанас Сугарев, актьорът Георги Радомиров. „Въпреки, че никога не съм познавала Атанас Сугарев, той също е и мой учител”, каза литературният историк Катя Зографова. Поетът Иван Станчев прочете текста на грамотата към наградата „Икона на св.Атанасий” , връчена на рода Сугареви от Фондация „Съкровищата на Панагерик” за изключителен принос към обществения и артистичен живот на гр. Панагюрище и националната ни култура, както и стихотворението „Родът”, написано преди дни от него.

Последваха разговори в неформална обстановка и още спомени и хубави думи за Учителят.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn