Отбелязахме 178 години от рождението на проф. Марин Дринов. Връчена бе поименната студентска стипендия

С песни, посветени на България и с химна на ОУ „Проф.Марин Дринов“ започна празничното честване на 178 години от рождението на бележития панагюрец проф.Марин Дринов.

img_9824

На събитието в двора на родната му къща присъстваха председателят на Общински съвет-Панагюрище Христо Калоянов, заместник-кметът Галина Матанова, представители на Исторически музей – Панагюрище, учители, много ученици, граждани.

dsc05178

Значимостта на делото на професор Дринов и неговите завети припомниха директорът на школото Екатерина Футекова и заместник-директорът Богдана Шишкова:

img_9821

„Дотогава, докато има хора, които ценят българското и се борят за превръщането на тази земя в рай, онези, които се взират във върховете на Средна гора ще си спомнят за Дринов, който мъдро ни учеше, учи и днес поколенията: Аз разумявам всеобщите национални нравствени интереси, от които по-главните са: езикът, вярата, народното образование, литературата  и общественото мнение. Догде някоя народност държи в пренебрежение тези нравствени сили , не ги почита, не им дава възможност да се развиват и укрепяват, то тогава, колкото даровита и духовита да е тя, не може да се рече, че нейната бъдещност е осигурена”.

178 години от рождението на проф.Марин Дринов са много и малко. Много са, защото надвишават общоприетите граници на един човешки живот, малко са обаче за забравата, защото делото на професор Дринов вече толкова години живее и ни води напред. И ще продължава да живее, защото никога няма да бъдат чужди на поколенията нравствените добродетели и ценности, които ни завеща учителят и човекът Марин Дринов.

img_9839

От името на ръководството на Община Панагюрище заместник-кметът Галина Матанова поздрави дриновци с патронния им празник. „Вие, скъпи ученици, творческият екип на ОУ „Проф. Марин Дринов, с вяра и вдъхновение продължавате да градите традицията не само на панагюрската образователна система, но и духовните ценности, заложени от възрожденците ни. Вярвам, че и занапред със същото дръзновение ще продължите да изграждате мисията на родното ви училище, ще продължите да утвърждавате себе си като образователен център  в нелеката и сложна европейска среда. Панагюрските училища изграждат умни, млади хора, от които България се нуждае” , каза Матанова и пожела на творческия екип на училището нестихващо дръзновение, а на учениците нестихващо желание да опознават света. Заместник-кметът обяви името на тазгодишния носител на Дриновската стипендия Станислава Георгиева Петкова, студентка в трети курс , бакалавърска програма на специалност китайска филология , език и култура , факултет за международен и културен обмен , в университет Фундан, Китай. От името на ръководството на Община Панагюрище Матанова поздрави носителката на стипендията чрез нейната майка Марийка Гарноева, с послания за здраве и вяра, че Станислава ще завърши своето образование и ще се завърне на родна територия, за да допринесе за развитието на общината.

img_9845

Стипендията беше връчена от Христина Станчева, представител на изпълнителното ръководство на„Асарел-Медет“АД.

img_9855

От името на дъщеря си и от свое име, майката на стипендиантката изказа благодарност  на Община Панагюрище и „Асарел-Медет”АД за оказаното доверие, на учителите в ОУ „Проф. Марин Дринов”, чийто възпитаник е и Станислава Петкова. „Като носител на стипендията, дъщеря ми ще направи всичко възможно да завърши успешно висшето си образование в Китай”, подчерта развълнуваната Марийка Гарноева.

img_9859

Учредената през 2009 година стипендия на името на проф. Марин Дринов е за студенти от община Панагюрище, които се обучават във висше учебно заведение в чужбина. Стипендията се отпуска ежегодно – за периода на учебната година. Размерът на годишната стипендия е 2000 евро.

img_9870

Честването продължи в градския парк, в близост до паметника на Проф. Дринов. Дриновци пристигнаха предвождани от школското знаме. В челните редици на многобройното шествие ученици носеха рисунките от пътуващата изложба „Пъстър свят“.

img_9880 img_9882img_9890

Отново прозвуча химнът на училището. Биографията на проф. Дринов вкратце припомни училищният библиотекар Неделка Ралчева.

img_9896 img_9899

Поднесени бяха цветя и венци пред паметниците на проф. Марин Дринов и Нешо Бончев.

img_9909 img_9913 img_9914 img_9918 img_9930 img_9938

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn