Отбелязахме 179 години от рождението на проф. Марин Дринов. Връчена бе и поименната студентска стипендия

С химна на ОУ“Проф.Марин Дринов“ започна празничното честване на 179 години от рождението на бележития панагюрец проф.Марин Дринов.

IMG_9488 IMG_9491

На събитието в двора на родната му къща присъстваха председателят на ОбС- Панагюрище Христо Калоянов, заместник кметовете Галина Матанова и Георги Павлов, представители на „Асарел-Медет“АД, Исторически музей – Панагюрище, учители, много ученици, граждани.

IMG_9493

Значимостта на делото на професор Дринов и неговите завети припомни директорът на школото носещо неговото име Екатерина Футекова.”Тази дата отдавна се е превърнала в символ на човешкото достойнство и величие, с които е белязан жизнения и творчески път на Марин Дринов. Житейското верую, което професорът следва до края на  живота си е, че човек не живее на този свят сам за себе си, но като разумно и нравствено същество трябва да се грижи и за общото добро, и първо за доброто на народа си”, каза в словото си Футекова.

DSC00631

Заместник-кметът „Хуманитарни дейности“ на Община Панагюрище Галина Матанова поздрави директора на ОУ „Проф. Марин Дринов“, учителите и учениците с патронния празник на училището:„Носейки в себе си духа и вярата на своя патрон, Вие Дриновци градите авторитета на училището и силата и светлината на знанието! Желая на всички много дръзновение! През тази учебна година ОУ „Проф. Марин Дринов“ стартира като иновативно училище. Желая Ви да развивате тази кауза за съвременни образователни модели с обич, в единение между ученици, учители, родители, местната общност, и не само… Споделям, че успехът на тази кауза трябва да бъде подкрепян и от държавни и общински институции и с участието на гражданската общност. От името на Община Панагюрище декларирам за пореден път ангажираността ни като активни партньори на панагюрската образователна система. Честит празник! Гордейте се, че имате за патрон един от най-ярките българи – бележития възрожденец проф. Марин Дринов.“

DSC00636

Директорът „Човешки ресурси“ на „Асарел –Медет“ АД Ана Финджикова обяви носителя на Поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов“ за учебната 2017/2018 година – Диана Дойчева Алексова – студентка в Технически университет Берлин, специалност „Архитектура“.

DSC00641DSC00645

Стипендията бе връчена на бабата на стипендиантката Дела Варадинова. От името на своята внучка , и от свое име, бабата на стипендиантката изказа благодарност  на община Панагюрище и „Асарел-Медет”АД за оказаното доверие.

diana2 small (1)

Носителката на Дриновската стипендия Диана Дойчева Алексова изрази голямата си благодарност към Община Панагюрище и „Асарел-Медет“ АД в благодарствено писмо, в което се казва:”За мен е чест да бъда носител на стипендията през учебната 2017/2018 година, в която завършвам бакалавърска степен по специалност „Архитектура“! Това възнаграждение за мен ще бъде голяма подкрепа и мотивация да продължа да се развивам. Благодаря!”

IMG_9495

Учредената през 2009 година от община Панагюрище и „Асарел-Медет” АД стипендия на името на проф. Марин Дринов е за студенти от община Панагюрище, които се обучават във висше учебно заведение в чужбина. Стипендията се отпуска ежегодно – за периода на учебната година. Размерът на годишната стипендия е 2000 евро.

IMG_9500 IMG_9503 IMG_9510

Честването продължи в градския парк, в близост до паметника на Проф. Дринов. Дриновци пристигнаха предвождани от школското знаме.

IMG_9509IMG_9512

DSC00655

Последва празнична програма. Песен за България изпълни Стойко Шопов. Своите произведения прочетоха победителите в конкурса за литературна творба „Българин да се наричам…“, посветени на патронния празник на училището – второкласникът  Стоислав Трошанов и седмокласничката Константина Караджова. Отново прозвуча химна на училището.

DSC00657

С минута мълчание и сведени глави присъстващите почетоха паметта на видния възрожденец.

DSC00660 DSC00662 DSC00663 DSC00666 DSC00668 DSC00671

Поднесени бяха цветя и венци пред паметниците на проф. Марин Дринов и Нешо Бончев.

IMG_9517 IMG_9519

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn