Отбелязахме 182 години от рождението на проф. Марин Дринов. Връчена бе и поименната студентска стипендия

Тази година се навършват 182 години от рождението на бележития панагюрец проф. Марин Дринов. Честването на годишнината се състоя на 20 октомври, в къща музей „Проф. Марин Дринов“, където на тържествена церемония беше връчена Поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов”.

На събитието присъстваха председателят на ОбС- Панагюрище Христо Калоянов, заместник кметът на община Панагюрище Галина Матанова, представители на „Асарел-Медет“АД, Исторически музей – Панагюрище, учители, ученици и граждани. Празничното честване започна с химна на ОУ“Проф.Марин Дринов“. Значимостта на делото на професор Дринов и неговите завети припомни заместник директорът на школото, носещо неговото име Богдана Шишкова.

За втора поредна година Дриновската стипендия за изявен студент в чужбина получи Натали Калпакова, която изучава „Информационен дизайн“ в университета по приложни науки Йоанеум в Грац – Австрия. Критериите за наградата са утвърдени от Общински съвет – Панагюрище, а носителят й всяка година се определя от комисия, назначена със заповед на кмета на общината.

 

 

Стипендията бе връчена от Бисерка Янева – директор „Човешки ресурси“ в „Асарел-Медет“АД, като наградата прие семейството на студентката.

Бащата на Натали изказа сърдечни благодарности от свое име и от името на дъщеря си.

Поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов” е учредена от Община Панагюрище и „Асарел-Медет“ АД през 2009 година по повод 170-та годишнина от рождението на бележития българин, чийто житейски път тръгва от Панагюрище. Стипендията се присъжда всяка година на млад, талантлив и умен панагюрец, който учи във висше учебно заведение в чужбина. По този начин се пази и продължава българската възрожденска традиция да бъдат подкрепяни и стимулирани знаещите и можещи панагюрски деца.

Заместник кметът на община Панагюрище Галина Матанова поздрави заместник директора на ОУ „Проф. Марин Дринов“ Богдана Шишкова, учителите и учениците с патронния празник на училището.

Тържественото честване на 182-та годишнина от рождението на бележития панагюрец продължи в градския парк с празнична програма на ученици от ОУ „Проф. Марин Дринов“.

В знак на признателност към делото на именития панагюрец бяха поднесени венци и цветя. По традиция цветя бяха поднесени и на бюст-паметника на съратника на проф. Марин Дринов – Нешо Бончев.

Още снимки от събитието може да видите на фейсбук страницата на Медиен център „Оборище“.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn