Отбелязваме Европейския ден на антибиотиците

18 ноември е определен от Парламента на Европа и Европейската комисия за Ден на рационална употреба на антибиотиците. Инициативата е в отговор на все по-задълбочаващия се проблем с антибиотичната резистентност, чиято поява и разпространение се дължат на първо място на тяхната неправилна и прекомерна употреба. Рационалната употреба на антибиотиците означава приложението им само, когато са наистина необходими, в точните доза, дозови интервали и продължителност на лечение.Националния център по заразни и паразитни болести е институцията, номинирана от Европейския център за профилактика и контрол на болестите за България, която отговаря за разработването и осъществяването на антибиотичната политика и ръководи цялостната дейност за правилната употреба на антибиотиците в страната.
Лекари предупреждават, че с антибиотици не могат да се лекуват вирусни и други инфекциозни заболявания. Например острите респираторни заболявания и грипът са предизвикани от вируси. С тях антибиотиците не могат да се преборят. Тези инфекции следва да се лекуват с имуномодулатори, интерферони и противовирусни препарати. При назначаване на антибиотици при такива заболявания дори са възможни бактериални усложнения. Според статистиката антибиотиците са най-разпространената причина за лекарствена алергия, което разбира се не означава, че трябва всички да се откажат от тяхното използване.Категорично не трябва да се прибягва до употребата на антибиотик без лекарско предписание – изборът на препарата, неговата дозировка, продължителността на приемане трябва да се определят от специалист. Усложненията често се дължат именно на неправилната употреба на антибиотиците. В тази връзка скъпият антибиотик не определя, че е и най-ефективният. Цената на всеки медикамент се определя от фактори, които нямат нищо общо с тяхната ефективност при конкретни случаи на заболявания. Самолечението с антибиотици в повечето случаи води до липса на ефективност от провежданата терапия, развитие на странични и токсични ефекти, развитие на устойчивост на микроорганизмите към антибиотика поради ненавременнотно отменяне на препарата.
Често болните сами прекъсват лечението с антибиотик, след като се почувстват по-добре, а именно в резултата на това се формират антибиотикоустойчиви щамове на самите бактерии.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn