Отбелязваме Международния ден без найлонови торбички

Трети юли е Международният ден без найлонови торбички. Вече девета година редица държави в Европа и САЩ го отбелязват с тематични фестивали, семинари и шествия. Световни инициатори на символичния ден са три неправителствени организации: GAIA, Zero Waste Europe and the Fundació Prevenció de Residus i Consum, които от години работят за регламентирано ограничаване и забрана на употребата на пликчета за еднократна употреба.

Найлоновата торбичка изглежда доста незначително нещо, за което не си струва да се тревожим. Но само на пръв поглед, докато не осъзнаем, че милиарди такива пликчета се изхвърлят ежедневно и това е сериозен проблем за нашите океани и води, за животните и за нашата планета като цяло.

8 милиона тона пластмаса отиват в океаните всяка година, а найлоновите торбички са един от най-разпространените пластмасови отпадъци в моретата известни и като „пластмасови острови“. Ако не намалим производството и консумацията им, тези количества ще се увеличат десетократно през следващото десетилетие, са прогнозите на ново проучване. Китай оглавява 20-те страни, генериращи най-голямо количество боклук в океана. САЩ са на 20-то място, в списъка са и 11 други азиатски страни, Турция, пет африкански държави и Бразилия.

За ограничаване и забраната им се борят от години екоорганизации и институции и това има вече осезаем ефект, защото редица държави и отделни щати вече налагат строги рестрикции.

През април Брюксел прие с голямо мнозинство Директива, според която до четири години всички държави-членки на Европейския съюз трябва да съкратят наполовина годишната употреба на найлонови торбички, а до 2025 г. консумацията им да спадне до 80%.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn