Отбелязваме Международния ден на мира

Международният ден на мира, отбелязван всяка година на 21 септември съгласно Резолюция на Общото събрание на ООН, отразява споделения ни стремеж да сложим край на ненужното страдание, причинено от въоръжен конфликт. Това е ден, в който Обединените нации призовават към прекратяване на огъня за 24 часа, с надеждата, че един мирен ден може да доведе до друг, до следващ, и така, накрая, пушките да замълчат. И все пак за постигането на мир е нужно повече от това, оръжията да замлъкнат. Истинският мир изисква да се застъпваме за правата на човека в целия свят. Ето защо тазгодишната тема за Международния ден на мира е: „Правото на мир – Всеобщата декларация за правата на човека на 70 години“. Темата отбелязва 70-тата годишнина от приемането на Всеобщата декларация за правата на човека. Всеобщата декларация за правата на човека е важен документ в историята на човешките права. Декларацията беше приета от Общото събрание на ООН в Париж на 10 декември 1948 г. и служи като общ стандарт за всички народи и всички нации. Всеобщата декларация е най-превежданият документ в света. Тя е достъпна на повече от 500 езика. Днес тя е точно толкова актуална, колкото и в деня на нейното приемане.

„Време е всички нации и всички хора да се съобразяват с думите на Всеобщата декларация за правата на човека, която признава присъщото на всички членове на човешката раса достойнство и равни и неотменни права“, заяви Генералният секретар на ООН, Антониу Гутериш.

Мирното общество е това, в което има справедливост и равни права за всеки. Мирът създава устойчива среда, а устойчивата среда помага за поддържане на мира. В чл. 3 на Всеобщата декларация е казано: „Всеки има право на живот, свобода и лична сигурност.” Тези елементи изграждат основите на свободата, справедливостта и мира в света.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn