Отбелязваме Световния ден на храните

Световният ден на храните се отбелязва всяка година на 16 октомври. На днешния ден се чества и създаването на Организацията на храната и земеделието на ООН /FAO/ през 1945 година. Денят се отбелязва в над 150 страни, като България се включва през 2006 година. Световният ден на храните напомня за милионите, които страдат от недохранване и призовава международната общност към по-голяма осведоменост и по-голям ангажимент към борбата с глада. Целта на Световния ден е да постави на дневен ред проблемите, свързани с прехраната, глада, лошото хранене и бедността.
Всеки ден по света близо 1 милиард души не могат да си осигурят храната, необходима за добро здраве и растеж. Според FAO лошата храна е причина за смърт сред младите хора в развиващите се страни.Всички знаем,че храната е един от основните фактори за нормално физическо и психическо развитие на човека. Тя трябва да задоволява нуждите на организма от енергия и градивни вещества, да осигурява добро здраве, да предпазва от болести и да отдалечава колкото може повече от нас старостта. Приемът на белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерални вещества трябва да е съобразено с физиологичните нужди на организма и въпреки, че съвременните хора са информирани в голяма степен, те знаят правилата, но не ги спазват. Националната здравна политика в областта на храните и храненето на населението в България е свързана с подобряване здравето и храненето и намаляване риска от различни заболявания.

Препоръчително е спазването на няколко основни правила, за да бъдем по-дълго здрави:
– разнообразие при избора на хранителни продукти;
– прием на по-малко количества храна, но по-често;
– консумация на достатъчно белтъчини;
– ограничаване на мазнини и пържени храни;
– ограничаване на захарта и захарните изделия;
– ежедневна консумация на сурови зеленчуци, плодове и пълнозърнести
продукти;
– намаляване употребата на сол и консумацията на солени храни;
– прием на достатъчно вода и течности за деня;
– избягване употребата на алкохол;
– правилна обработка на храната;
– поддържане на здравословно тегло и физическа активност всеки ден.

Oborishte.bg

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn