Отбелязваме Световния ден на целувката

На 6 юли е световният ден на целувката. За първи път го отбелязват във Великобритания през 1988 г.

И до днес не е ясно кога и как тя се е появила като средство за изразяване на положително чувство сред хората.  Съществуват обаче най-различни легенди за появата й. Една от тях разказва, че целувката е измислена от средновековните рицари, които по този начин разбирали дали техните съпруги са пили вино. Според друга целувката идва от връзката между майката и бебето. Не са малко и тези, които вярват, че целувката уста в уста съществува от времето на нашите прародители – човекоподобните маймуните. Интересен е факта, че учени, антрополози, историци и философи нямат точно обяснени защо се е появил този акт и кога точно.

Някой твърдят, че целувката е културна традиция. В цял свят, хората, които навлизат в романтична връзка изпитват необходимостта да се целунат. Страстната целувка увеличава пулса над 100 и повече удара в минута, увеличава нивото на хормоните в кръвта и може да удължи живота с една минута. При страстна целувка се губят приблизително 6,4 калории. Целувката нормализира киселинността в устата, успокоява нервната система и помага срещу негативните последици от стреса, с които съвременните хора непрекъснато се сблъскват.

Целувката обаче носи и някои опасности. Чрез целувка могат да се предадат различни вирусни заболявания като херпес, хепатит А и В.

Парадоксално е, че в днешно време целувката се счита за престъпление в щата Индиана в САЩ. Там действа закон, който забранява „на мъжа с мустаци да целува човешко същество“. В щата Кънектикът пък е забранено жените да бъдат целувани в неделя. А в щата Айова местният шериф може да арестува всеки, който целува непознат.

  • Най-ранните писмени доказателства за целувката идват от са от северноиндийски санскритски ведически текстове, датиращи от преди 3500 години.
  • Страстната целувка кара зениците ни да се разширяват – вероятно това е една от причините, поради които хората си затварят очите докато се целуват.
  • Две трети от хората накланят главата си надясно докато се целуват.
  • Мъжете предпочитат лигавите целувки повече от жените. При силният пол целувките могат да повишат производството на хормона окситоцин, който насърчава чувството на привързаност.
  • Хората не са единствените видове, които изразяват подобно поведение чрез целувка. Човекоподобните маймуни също допират устните си, за да изразят вълнение, привързаност или помирение.
  • Според различни проучвания, хората помнят повече подробности за първата си целувка, отколкото за първия сексуален опит.
  • Целувката е като дрога за телата ни и може да насърчи производството на допамин. Допаминът, невротрансмитер, свързан с чувствата за желание и награда, се покачва, когато преживяваме нови неща, затова целувката с нов човек може да бъде толкова специална.
  • Устните ни са покрити с чувствителни нервни окончания, така че дори и при съвсем леко потъркване може да предизвика приятни емоции, които ни насърчават да продължим да се целуваме.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn