Отбелязваме Световния ден на фармацевта

Днес е Световният ден на фармацевта – 25 септември, определен от Международната федерация на фармацевтите /ФИП/ на Световния конгрес по фармация и фармацевтични науки в Истанбул, Турция през 2009 г. Денят 25 септември е избран поради факта, че на тази дата през 1912 г. е създадена ФИП.

Тази година мотото на професионалния празник е „Безопасни и ефикасни лекарства за всеки“ е надсловът на тазгодишния Международен ден на фармацевтите.

Темата за 2019 г. е насърчаването и укрепването на ключовата роля на фармацевтите за осигуряване на безопасността на пациентите, чрез по-добро използване на лекарствата и намаляване на грешките, свързани с употребата им.

„Изследвания показват, че значителен брой пациенти могат да пострадат, докато получават медицински и здравни грижи, което да доведе до трайни увреждания, продължителен болничен престой или дори смърт. Лекарствените грешки са фактор, който би могъл да допринесе за подобни неблагоприятни събития, а фармацевтите имат решаваща роля за справянето с това предизвикателство в глобален мащаб,“ каза Доминик Жордан, президент на Международната федерация на фармацевтите /ФИП/.

Целта на Международния ден на фармацевтите е насърчаване и укрепване на ролята на фармацевтите за подобряването на здравето във всяко кътче на света.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn