Отбелязваме 50 години от откриване на новата сграда на Общинска библиотека „Стоян Дринов”

50 години от откриването на сградата на Общинска библиотека „Стоян Дринов“ ще бъдат отбелязани днес, 31 януари, в книжния храм. Събитието е с начален час 17:30ч.

На 31 януари 1970 г. е открита новата сграда на библиотеката. Решението на ОбНС – Панагюрище за предприемане на тази стъпка е нов и важен етап в утвърждаването на библиотеката като културен институт. До този момент тя се е помещавала в сградата на читалище «Виделина».

Новата сграда е разположена върху 320 кв.м. площ, на два етажа и с три нива фондохранилище. Проектът е изработен от колектив на Научно-методическия център при НБКМ под ръководството на ст.н.с. Христо Хаджихристов и е съобразен с всички съвременни изисквания за надеждно съхраняване на библиотечния фонд. От 01.01.1976 г. библиотеката минава изцяло на щат и бюджет към ОбНС и започва своя самостоятелен път на развитие като Градска библиотека. От 1995 г. библиотеката носи името на талантливия детски писател-класик – Стоян Дринов. Градска библиотека “Стоян Дринов” е втората по големина обществена библиотека в Пазарджишка област след Регионална библиотека “Никола Фурнаджиев”.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn