Отбор „Съкровище“ на децата от ДЦДВХУ „Дъга“ завоюва второ място Национален турнир по крикет на маса за деца със специални нужди

Отбор „Съкровище” на Дневен център за деца и възрастни хора с увреждания „Дъга”-Панагюрище завоюва престижното 2-ро място в Шестия национален турнир по крикет на маса за деца със специални нужди, организиран от United Cricket Club – София на 12 декември в зала „Христо Ботев” в столицата. В спортната надпревара са взели участие 11 отбора. Добрата новина съобщи директорът на център „Дъга” Лилия Петришка.


Преди 14 години във Великобритания се създава адаптирана версия на крикет за хора с двигателни увреждания – крикет на маса. България е втората страна след родината на крикета, Англия, която адаптира колективната игра в помощ на деца със специфични нужди. Тренировки по крикет имат деца с увреждания и умствена изостаналост в София, Пловдив, Панагюрище, Стара Загора, Сливен и Кермен. Освен че повдига духа на децата и ги карат да се смеят, спортът подобрява физическото им състояние, развива фината моторика и концентрацията, мотивира ги и ги дисциплинира, учи ги да работят в екип, помага им да се чувстват пълноценни. Саиф Рехман е човекът, който слага началото на този спорт у нас преди четири години. Днес той е категоричен, че край масите за крикет се случват истински чудеса.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn