Отделни зали на матурата за ученици под карантина

Матурите и външните оценявания по изключение ще могат да бъдат положени и от карантинирани ученици след изричното разрешение на Регионалната здравна инспекция. Те трябва да уведомят също и структурите на МВР в кой ден ще нарушат карантината. Условието е тези ученици да са в отделна зала и да минават през отделни входове. Това съобщи заместник- министърът на образованието Таня Михайлова за “24 часа”.

Това потвърди и образователният министър в оставка Красимир Вълчев. Решението нямало да се взема на национално ниво, а за конкретния случай от здравната инспекция заедно с регионалното управление на образованието. Зрелостният изпит по български език и литература е на 19 май, а по предмет по избор – на 21 май. 49 373 ученици вече са заявили, че ще участват на задължителния по български и литература. За втора матура подадените заявления са 36 048. Вместо по предмет по избор обаче, 13 066 абитуриенти ще се явят на държавни изпити за придобиване степен на професионална квалификация. Само 2503 от заявилите втора матура са избрали математика, а 187 – физика.

Отново най-много са заявленията за явяване на изпит по английски – 12 497. 1086 ще държат матура по история, 4534 по география, 140 по химия, 4782 по философия, 8529 по биология, 304 по руски език, 833 по немски, 264 по испански, 324 по френски и 65 по италиански език. 1100 ученици искат да положат и трети зрелостен изпит. Матурите по желание ще се проведат през май. Зрелостните изпити по английски и руски език и по физика и астрономия ще са на 26-и. Матурата по философия, география и икономика и биология и здравно образование ще е на 27 май, а на 28-и – изпитите по математика, немски, испански, италиански и френски език. На 31 май са предвидени тези по история и цивилизация, химия и опазване на околната среда.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn