Откриват паметна плоча на Атанас Сугарев в музея на 20 април

Официалното откриване на паметната плоча на Атанас Сугарев- Учителя на Мемориалната стена в Исторически музей-Панагюрище ще се състои на паметната дата 20 април, от 11:00часа.

Атанас Димитров Сугарев (1898-1987) e родом от Панагюрище. Той е безкористен и всеотдаен краевед, историограф, журналист, музикант, общественик. Този скромен родолюбец – „Учителят”, както го наричат неговите съграждани, ученици и многобройни почитатели, отдава повече от 60 години за обществено-полезна дейност. Малцина са призваните за това.

Атанас Сугарев е активен учител, просветител, възпитател, читалищен деец, публицист-документалист, сътрудник и редактор на вестник „Оборище”, изтъкнат хоров диригент, родоначалник на музейното дело в Панагюрище. Известен е като автор на редица ценни студии, монографии и отделни статии, които са важна част от духовното наследство на Панагюрище. За заслугите си към Панагюрище, Атанас Сугарев получава голямо обществено признание от своите съграждани, както и от изтъкнати наши учени, литератори и общественици.

Носител е на много отличия, но по-значимите са златна значка „Отличие за културна дейност“, златна значка „Отличие за читалищна дейност“, сребърен орден „Кирил и Методий“, златен почетен знак на общината „За заслуга към Панагюрище“ – първа степен (1978), почетни грамоти и други.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn