Откриха изложба „Живопис” на доц. Кирил Божков в Исторически музей-Панагюрище

В  първия ден на месец септември,  в Исторически музей-Панагюрище  беше открита изложба „Живопис” с творби на художника Кирил Божков. „За нас е радостно, че доц. Божков избра да изложи своите платна в залата на панагюрския музей, за да могат всички жители и гости на града да се запознаят с неговото творчество, с тоновете и багрите, които лъхат от картините му”, каза в началото на творческата вечер директорът на музея доц. Атанас Шопов.

DSC03562

Това, което реших да представя не е някаква концептуална изложба, това са неща рисувани през последните 20 години и разкриват многообразието, с което съм известен като автор”, сподели доц. Кирил Божков и допълни: „ Аз съм известен като автор, който няма някакви конкретни стилови предпочитания, обичам да се гмуркам в богатството в изкуството на живописта, без предубеждения и някакви предварителни планове и намерения. Много често рисувам импулсивно, пък и много често рисувам с желанието да направя един шедьовър и се надявам, че изложбата ме разкрива като такъв автор”. Доц. Божков благодари на всички, уважили с присъствието си откриването на неговата изложба и подчерта, че един художник рисува заради себе си и заради такива моменти. Той изрази надежда, че след години ще може да гостува в Панагюрище с новите си творби, за да могат хората да преценят какъв път е извървял.

DSC03570

Гостите на събитието с интерес разгледаха експозицията с картините на доц. Божков. Изложбата ще остане в Исторически музей-Панагюрище до 30 септември.

DSC03533 DSC03540 DSC03542 DSC03544 DSC03553 DSC03556 DSC03577 DSC03579 DSC03581 DSC03583 DSC03585

Художникът Кирил Божков е роден през 1964 г. в село Нови хан, Софийска област. Завършва Националната художествена академия „Николай Павлович“, София – специалност „Стенопис“. Между 1991 и 2007 година е художник на свободна практика, като 13 от тях е и главен асистент в катедра Живопис на НХА. През 1991 г. Кирил Божков печели първа награда за живопис на НХА за пребиваване и работа във Вашингтон, както и специална награда за живопис на НХА, раздел “Голо тяло”.

Божков е направил повече от 30 самостоятелни изложбиУчаства в над 150 общи изложби. Печели редица престижни международни и национални награди. Негови картини са притежание на НХГ, СГХГ и много колекционери в България и по света.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn