Откриха най-старото обработено злато до село Юнаците край Пазарджик

По време на експедиция до село Юнаците край Пазарджик, археолози откриха злато, изработено преди съкровищата във Варненския некропол. Мънистото, което е открито е на 7000 хиляди години. Местоположението му също е интересно. Археолозите го намират в така наречения „Град на птиците“, близо до село Юнаците. Смята се, че града е съществувал между 6-ти и 4-ти век пр. Хр. Сред останалите находки впечатление правят каменна брадва, както и 7 хромелни камъка.

„По течението на река Тополница отдавна действат златотърсачи. Истината е известна: България е първата европейска страна, която се е докоснала до големите цивилизации на Близкия изток, които през нашите земи са се разпространили по цяла Европа. Друг е въпросът, че не успяваме да се възползваме пълноценно от това наследство“, казва доц. д-р Явор Бояджиев, който ръководи археологическите разкопки край с. Юнаците от 16 години насам. Селището, където е намерено златното мънисто,  носи името „Града на птиците“ заради голямото количество зооморфни керамични фигури с образ на птица-човек, разкрити по време на археологическите експедиции.

Могилата край село Юнаците пази останки на повече от 8 хил. години, а жителите на този най-древен град в Европа са поставяли в центъра на своя култ птиците. Над 4 хил. са били обитателите на древния Протоград.

Град, а не селище – с укрепена част, улици и обществени сгради, със следи на охолен и безгрижен живот, в който имало място дори за изкуство.

Допреди 6 хил. години, когато градът бил нападнат от първобитни племена, които имали едно голямо предимство – коня. Битката била неравна. Грубата сила срещу мирни земеделци, отдадени на духовен живот и култура, свикнали да си угаждат. „Градът на птиците“ бил разрушен и опожарен.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn