Откриха паметна плоча на Атанас Сугарев в музея

Официалното откриване на паметната плоча на Атанас Сугарев- Учителя на Мемориалната стена в Исторически музей-Панагюрище се състоя на паметната дата 20 април.

Скромното, но изключително мило тържество откри неговата внучка, актрисата Василка Сугарева, която с нескрито вълнение изказа благодарност от името на всички представители на рода Сугареви към присъстващите и към общинските съветници, подкрепили предложението на председателя на СБП Боян Ангелов името на Атанас Сугарев-Учителя да бъде поставено на Мемориалната стена в двора на музея.

Актьорът Георги Радомиров, който е бил ученик на бележития панагюрски будител рецитира стихотворението на Димчо Дебелянов „Да се завърнеш в бащината къща“ под съпровода на кларинета на Андрея Манев.

Изтъкнатият наш творец Мария Бегова, познавала и общувала с Атанас Сугарев сподели свои спомени.”Сиянието, което той излъчваше, когато говореше с други хора беше най-поразяващото за мен. Питам се, колко ли много души трябва да просветлиш, за да заслужиш това звание – Учителя, което да стане неизменна част от твоето име? Беше впечатляващо благородството и тази щедра и благодушна незлобливост и незлопаметност, която той пазеше. Беше винаги отворен и снизходителен към грешките, които и хората и времето правеха”, разказа Бегова. Тя подчерта неговия принос в изследователската дейност на панагюрския край, стойността на стотиците му трудове и сбирки, читалищната му дейност, всеотдайността му.

След нея стихотворението си „Родът“ прочете поетът Иван Станчев.

Поздрав към наследниците на Атанас Сугарев и присъстващите поднесе кметът на община Панагюрище Никола Белишки.

Има символика, че именно днес, а знаковата дата в историята ни, 20 април, ние възкресяваме за пореден път паметта за Учителя, един човек, който за съжаление не съм имал възможността да познавам лично. За да получиш името Учителя като признание от своите близки, ученици и поддръжници в онези смътни времена, това е дело велико, това е апостолска дейност”, каза кметът Белишки.

Сред  гостите на тържеството беше и председателят на Общински съвет-Панагюрище  Христо Калоянов.

В знак на почит цветя поднесоха градоначалникът Белишки, председателят на Общински съвет – Панагюрище Христо Калоянов, „Асарел-Медет“ АД, Общинска библиотека „Стоян Дринов“.

На финала Атанас Сугарев, най-големият внук на Учителя, благодари на присъстващите, и ги прикани да почетат паметта на дядо му с чаша вино.

Всеки от гостите получи като подарък по една книга от от безценните трудове Атанас Сугарев- Учителя, будител, просветител, педагог, краевед, изследовател, историограф, журналист, енциклопедист, ерудит, оратор, читалищен деятел, диригент, активен и всеотдаен общественик, дарител, посветил 60 години от скромния си живот на своя обичан духовен град и оставил на поколенията хиляди страници за историята, културата и фолклорното наследство на Панагюрище и Панагюрския край.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn