Откриха паметна плоча на проф.д-р Лъчезар Цоцорков на Мемориалната стена в Исторически музей-Панагюрище

Паметна плоча на проф.д-р Лъчезар Цоцорков на Мемориалната стена в Исторически музей-Панагюрище беше открита официално днес.

На церемонията присъстваше семейството на проф.Цоцорков,  председателят на Общински съвет-Панагюрище Христо Калоянов, кметът на община Панагюрище Никола Белишки и заместник кметът Галина Матанова, общински съветници, кметове на населени места от общината, председателят на Управителния съвет и изпълнителен директор на „Асарел-Медет“ АД инж. Делчо Николов, ректорът на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ проф. д-р Любен Тотев, представители на местния бизнес, „Ротари клуб“, „Лайънс клуб“ и много други граждани.

Решението за вписване  името на проф. д-р Лъчезар Цоцорков в Мемориалната стена на музея беше взето през месец май миналата година от Общински съвет – Панагюрище, по предложение на кмета на общината Никола Белишки, като израз на най-високо обществено признание за проф. Цоцорков и приноса му към региона.


Към паметните моменти от живота на бележития панагюрец, към неговите професионални и етични принципи, към жестовете на обществено признание насочи вниманието на присъстващите изпълнителният директор на фондация „Цоцорков род” Ирина Ботева.

Синът на проф.Цоцорков, Димитър Цоцорков благодари на кмета на Община Панагюрище и общинските съветници от местния парламент, че са подкрепили идеята името на баща му да бъде вписано в Мемориалната стена на община Панагюрище в Градски исторически музей, редом с имената на другите бележити панагюрци, прославили името на града и България в историята. Той направи два акцента върху живота и делото на проф.Цоцорков.” Това, което той е направил, може да се види от всички нас. В съседство с Мемориалната стена е домът на Панагюрското златно съкровище. Няма да говоря за прекрасната спортна база, в която панагюрските деца да имат възможност да спортуват, няма да говоря за медицинския център на световно ниво, където да се лекуват панагюрци и всички българи, а не да търсят помощ в чужбина, няма да говоря за над 1 милиард лева инвестиции в техники и технологии на производството, в опазване на околната среда и човешките ресурси в „Асарел Медет”, които превърнаха компанията във водещо и структуроопределящо предприятие в минносуровинния бранш в България. Всичко, което е направил е една огромна отговорност към всички нас, които оставаме. Ние трябва да го опазим и да го надградим. Всичко, което е направено трябва да остане като пример и да води младото поколение, тези, които сме тук, сега към още по големи постижения. Това е една отговорност. Второто нещо, върху което искам да акцентувам е, че примерът на нашия баща Лъчезар Цоцорков е пример за това как в малка България, в един малък град, човек може да прави неща на световно ниво.Със своя живот той доказа, че всеки, който реши и има волята, може да мечтае, да работи с ум, сърце и душа, за да реализира постижения на световно ниво.  Това е възможно, това е едно вдъхновение за всички нас, и нека не го забравяме това нещо! Поклон пред светлата памет на моя баща Лъчезар Цоцорков”.

С минута мълчание и сведени глави присъстващите почетоха паметта на проф.д-р Лъчезар Цоцорков.

Поднесени бяха цветя пред паметната плоча на проф.Цоцорков на Мемориалната стена, на която е изписано: „Дарител и почетен гражданин на Панагюрище . Дългогодишен ръководител на „Асарел Медет”АД и Българска минно-геоложка камара. Меценат на българската култура”.

На финала изпълнителният директор на фондация „Цоцорков род” Ирина Ботева припомни написаното от проф. Цоцорков в неговата автобиографична книга „60 мига от моя живот”.”Истинската оценка за събития и личности се дава от самия живот въз основа на оставената диря в историята. И най-точно тази оценка се прави от дистанцията на времето. Можем само да се надяваме нашата диря, дай Боже да е истинска, трайна и положителна” и подчерта: „С живота и делата си проф.д-р Лъчезар Цоцорков заслужи своето място в историята на Панагюрище и България. Поклон пред делото на този велик панагюрец!”

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn