Отлагат за 27 януари делото срещу бившия кмет на Стрелча и Пазарджик Иван Евстатиев

Делото срещу бившия кмет на Стрелча и Пазарджик Иван Евстатиев, обвинен в изнасилването на 16-годишно момиче в хотелска стая в града, ще продължи на 27 януари 2017 година, съобщава news.bg. Делото е разпределено в Районния съд в Пловдив, след като магистратите в Пазарджик си направиха самоотвод, заради предишни колегиални контакти с Иван Евстатиев, съобщи БНР.

Искането за нова експертиза отложи възможността да бъде произнесена присъда, както предположи преди началото на заседанието прокурорът по делото Атанас Илиев. От случилото се до момента стана ясно, че това няма да стане, след приетото искане на защитата за нова експертиза. Адвокатът на момичето Иван Грозев обясни, че помещението е било почиствано след изнасилването, а чашите са били мити. Досега са разпитани 15 свидетели и 10 вещи лица. Днес показания трябваше да дадат още 7 души, сред които основен свидетел на защитата, който може да преобърне хода на делото, коментира адвокатът на Иван Евстатиев – Ташкена Колчева. По думите й, това е шофьорът на Евстатиев – Иван Виденов, който може да изнесе много подробности за връзките на Евстатиев с момичето. Според адвоката ще бъде сринато обвинението за насилствен интимен контакт.

Tashkena-K-1024x683

„Вътре в стаята не е присъствал – опитал се е да почисти, без някой да го кара. Държа на експертиза заради това, защото свидетелят Виденов лъже. Той знае всичко за отношенията между Иван Евстатиев и момичето и крие, защото бил заплашен, по думите на адвокатката на Евстатиев. Точно неговата кола преди време е осъмнала с нарязани гуми.

В залата обаче настъпва неочакван обрат, когато става ясно, че върху бутилка водка от хотелската стая, където е станал случаят, е открит пръстов отпечатък, който не е нито на Иван Евстатиев, нито на момичето.Необходимо е да се установи трети замесен, чийто отпечатък евентуално е върху бутилката с вода. За това адвокатката на подсъдимия е поискала нова експертиза. Според нея това евентуално е именно въпросният тайнствен свидетел, шофьорът на бившия кмет, Иван Виденов, който може би е почистил мястото. Съдът прие искането за изготвянето на нова експертиза и така процесът няма да приключи в близките дни. Той се гледа при закрити врата, поради интимния характер на ситуацията и непълнолетието на момичето. Според прокурора Атанас Илиев, по най-тежкото обвинение – изнасилване, законът предвижда затвор от 3 до 10 години.

groshev

Адвокатът на девойката Иван Грошев заяви, че вината на Иван Евстатиев е безспорно доказана, включително и от всички експертизи. Момичето все още е в силен шок от станалото. Тя навсякъде е с придружители, а възстановяването й ще бъде трудно и дълго. Адвокатът потвърди, че семейството настоява за максимална ефективна присъда, а предявеният частен иск за моралните щети е 10 000 лв.

Братът на подсъдимия Евстатиев – Димчо, който бе в залата, е категоричен, че Иван Евстатиев „не е изнасилвач, а жертва“. На следващото заседание ще бъдат изслушани и още свидетели.

Припомняме, бившият кмет на Стрелча Иван Евстатиев е в ареста от януари, когато гръмна този скандал. Той многократно се оплакваше от тежки здравословни проблеми, видимо отслабна са над 30 кг., но няколкото молби за освобождаване под по-лека мярка бяха отхвърлени.

Oborishte.bg

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn