Отмяна на честванията по повод 144-та годишнина от Априлската епопея

Със заповед на кмета на община Панагюрище Никола Белишки е прекратена дейността на Организационния комитет по планиране, подготовка и координиране на проявите по повод честването на 144 години от избухването на Априлското въстание, прекратени са дейностите по изпълнение на Организационния план и са отменени всички масови събития от програмата за отбелязването на годишнината от Априлската епопея.

Априлското въстание е най-високият връх в борбите на българския народ за национално освобождение и възстановяване на българската държавност и едно от най-значимите събития в историята на България.

Като израз на дълбоката всенародна признателност към великата саможертва и безсмъртния подвиг на Априлци в името на Свободата и Отечеството, на 1-ви май ще бъдат положени от Община Панагюрище венци и цветя пред всички паметници в град Панагюрище и населените места на общината. На 2-ри май цветя ще бъдат положени пред паметника, увековечил първото българско Велико народно събрание, на историческата местност Оборище.

Панихида в памет на загиналите в Априлското въстание ще бъде отслужена на 1 май в църквата „Свето Въведение Богородично“.

Нека си спомним и поменем хилядите именити и безименни, герои и мъченици, изгорели в пламъците на Април 1876 година.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn