Отново стартират скринингови прегледи и изследвания за три вида ракови заболявания

Скрининг на онкологичните заболявания – колоректален рак,  рак на млечна жлеза и рак на маточната шийка, ще се проведе в област Пазарджик по модела на Проект „Спри и се прегледай“, съобщиха от РЗИ – Пазарджик.  С  профилактични прегледи и изследвания ще бъдат обхванати 180 човека: КРР – 69, РМЖ – 65, РМШ – 46 души. Поканите за прегледите вече са изпратени. Извършва се регистрация на лечебните заведения, с които ще се сключат договори за извършване на скрининговата дейност. Към момента едно лечебно заведение – ДКЦІ („Здраве”), е регистрирано в системата и извършва прегледи.

Информация за проекта и необходимите документи за регистрация  на лечебните заведения са публикувани на интернет страницата на Националния скринингов регистър http://nsr.mh.government.bg.

В област Пазарджик проектът „Спри и се прегледай” стартира през май 2013 г.  Той даде началото на мащабна процедура за скрининг на три от най-честите туморни локализации – рак на шийката на матката, на млечната жлеза и колоректален рак. За целия период на проекта 1586 жители на Пазарджик и населените места в областта се отзоваха на поканите и преминаха прегледи. За колоректален рак са се изследвали 406 лица, за рак на маточната шийка – 950 жени и за рак на млечна жлеза – 230 жени. От тях: в Пазарджик – 1432, в Панагюрище – 151 и в Стрелча – 3. Общо за цялата страна скрининговите изследвания по проект „Спри и се прегледай”  обхванаха 55 886 души.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn