Отстъпки за милиони лева от онлайн декларациите

В рамките на приключилата данъчна кампания гражданите са получили отстъпки от подоходния си данък на обща стойност около 20 млн. лв. 

Само от подаването на декларации онлайн и поне месец преди крайния срок данъкоплатците са спестили около 2 млн. лв., като тази отстъпка са ползвали всички българи с доход над 1 млн. лв., съобщи говорителят на НАП Росен Бъчваров по БНР. 

Анализът на НАП показва, че отстъпката за бедни се е оказала почти неприложима. Хората с месечен доход 340 лв. през 2014 г. имат на теория право да си възстановят пълния размер на авансово удържания им данък през годината, но ползването на това облекчение бе минирано от серия абсурдни ограничения.

Около 6000 млади семейства са се възползвали от данъчната отстъпка за изплащане на кредит на първо жилище. Те имат право да си приспаднат от данъчната основа платените през годината лихви. 

На човек облекчението възлиза на около 400 лв., сочат данните на НАП. 12 000 от 600 000 данъкоплатци не са внесли всички дължими данъци в срока до 30 април. 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn