От днес започват проверки за изпълнение на указаните мерки във връзка с африканската чума по свинете

В срок до 06.08.2019 г. (вторник) собствениците на домашни свине (обект тип „заден двор“) трябва  да представят актуална информация за реално отглежданите и заклани животни, съобщават от администрацията в Панагюрище. Информацията  се приема в Центъра за услуги и информация на гражданите в сградата на община Панагюрище и в сградите на Кметствата на останалите населени места.

Припомняме, че Общинската епизоотична комисия предприе мерки за борба с разпространението на заболяването на територията на община Панагюрище във  връзка с усложнена епизоотична обстановка в Република България, вследствие на констатирани огнища на болестта Африканска чума по свинете (АЧС) и писмо № 91-726/29.07.2019 г. на Министъра на земеделието, храните и горите.

В срок до 02.08.2019 г. се даваше възможност на собствениците на домашни свине (обект тип „заден двор“) да извършат доброволно клане на животните и приберат месото за лична консумация, като се забранява транспортиране на месото извън границата на населеното място. При установяване на нарушения месото се конфискува и предава за унищожаване, а на нарушителя се съставя административен акт.

На територията на община Панагюрище е задължително изпълнението на мярката за следните населени места:

– село Елшица;

– село Левски;

– село Попинци;

– село Бъта;

– село Баня.

От 5 август 2019 година започват проверки за изпълнение на указаните мерки. При установяване наличието на живи животни (обект тип „заден двор“) същите ще бъдат принудително ефтаназирани и предадени за загробване, а на собствениците им ще бъдат налагани глоби, съгласно  Закона за ветеринарномедицинската дейност.

За останалите населени места, както следва:

– град Панагюрище;

– село Оборище;

– село Поибрене;

– село Панагюрски колонии

към 31.07.2019 год.  изпълнението на мярката беше препоръчително.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn