От днес започна предизборната кампания

Днес се открива предизборната кампания на изборите за Народно събрание, които ще се произведат на 4 април. В изборите за парламент ще участват 30 формации от отделни партии или коалиции. В отделните избирателни райони ще се явяват и независими кандидати.
Българите, които живеят в чужбина, могат да подават заявления за откриване на избирателни секции в съответната държава. Досега са подадени общо 63 500 заявления за отваряне на изборни секции в чужбина. От тях хартиените са само 1230, другите са подадени по електронен път. Най-много заявления са подадени от Турция – 15 000, от Великобритания – 12 000, от Германия – 9500, САЩ – 3900 и т.н. Заявления се подават до 9 март.
С решение на Народното събрание в секциите с повече от 300 избиратели ще може да се гласува и с машини за гласуване, но и има и изключения. Машини за гласуване няма да се ползват при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме и в избирателни секции извън страната.
Секциите за гласуване с подвижна избирателна кутия за хората под карантина се образуват на територията на всяко населено място, ако до 31 март (3 дни преди изборния ден) има подадени не по-малко от 10 заявления. Общинската администрация проверява дали хората подали заявления са наистина в изолация. Хората под карантина, подали заявления, биват уведомявани, че ще бъдат посетени от членове на подвижна СИК.
20 март е крайният срок за издаване на удостоверения за гласуване на друго място. Удостоверенията за гласуване на друго място се издават в един екземпляр не по-късно от 14 дни преди изборния ден.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn