От здравната инспекция продължават проверките за тютюнопушене на закрити места

Здравната инспекция осъществява постоянен контрол по спазване на забраната за тютюнопушене в закрити обществени места, но реагира и на подадени сигнали, съобщават от РЗИ. През миналата година са извършени 5 457 проверки в обекти на територията на Пазарджишка област, в т.ч. вечерни и нощни, със съдействието на служители от ОД МВР. За констатирани нарушения са съставени 26 наказателни постановления, от които 16 на физически лица, 3 на еднолични търговци и 7 на юридически лица.
Проверени са 820 обекта за хранене и развлечение, 995 детски и учебни басейни, транспортни средства и др., както и 41 открити обществени места – площадки за игра, спортни обекти и др.
Констатациите на здравните инспектори са, че най-често нарушения на законовите изисквания допускат заведенията за обществено хранене и развлечения – кафе-аперитиви, барове и ресторанти. Преобладаващата част от актовете са съставени на такива обекти. Друга част от нарушенията са извършени в помещения с обособени работни места, където се полага труд.
С проверки на място е реагирано на всички постъпили в РЗИ общо 25 сигнала, включително един анонимен за нерегламентирано тютюнопушене през 2015 г. От тях 20 са за обекти за хранене и развлечение и 5 за други обществени места. От тези сигнали само 4 са се оказали основателни, а нарушителите са актувани.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn