От началото на 2018 година са намалели регистрираните криминални престъпления в областта, общо 658 са ПТП, 283 от тях тежки

Днес в ОДМВР-Пазарджик се проведе брифинг с представителите на медиите в региона. В него взеха участие заместник-директорът комисар Ивайло Тишев, началникът на отдел „Охранителна полиция” комисар Иван Дончев и старши инспектор Мария Панайотова – началник на група в сектор”Охранителна полиция”, съобщиха от Пресцентъра на ОДМВР-Пазарджик.

На срещата бяха представени данни относно основните дейности на областната дирекция и териториалните и звена по линия противодействие на криминалната и икономическата престъпност, работата на охранителна и пътна полиция,програмите за превенция сред децата.

Данни:

От началото на 2018 година се забелязва намаление на регистрираните криминални престъпления със 147 броя.

Грабежи – от началото на годината са регистрирани 14, а през 2017 година са 23. От тях разкрити са 11 грабежа.

Кражби – от началото на тази година са намалели със 107 броя в сравнения със същия период на миналата година. От общо 515 броя са разкрити 171 броя.

Измами – намалели са със 52 броя в сравнение с 2017 година, като са тази година са регистрирани 26 измами. От тях 12 са разкрити.

Убийства – от началото са регистрирани 3 убийства, като всичките са разкрити

 

Една от приоритетните дейности на криминална полиция е противодействие на производството и разпространение на наркотични вещества. От началото на годината до момента са иззети:

Хероин – 7.5грама

Кокаин – 520 грама

Марихуана – 4.3 килограма

Канабис под формата на растения – 198 растения или 101 килограма суха маса

Амфетамин – 850 грама

Метамфетамен – около 50 грамаи 54 таблетки

Дизайнерска дрога – 1058 таблетки

 

Противодействие на икономическата престъпност : В хода на провеждани полицейски акции от служителите от сектор „Противодействие на икономическата престъпност” и полицейските управления в региона са иззети акцизни стоки без бандерол:

Цигари – около 503 000 къса

Сух нарязан тютюн – 431 килограма

Алкохол – 3873 литра

 

Данни за пътно-транспортната обстановка на територията на областта:

От началото на тази година са регистрирани общо 658 ПТП, като от тях 283 са тежки с 9 загинали и 283 ранени участници в движението. За радост в сравнение с 2017 година се отчита спад в тежките ПТП с намаление на убитите и ранените.

В резултат на завишения контрол над участниците в движението през първите 10 месеца на годината са съставени 10 768 акта и 32 692 фиша за констатирани нарушения.

Нарушенията, които водят до най-високи нива на пътно-транспортен травматизъм се отчитат следните резултати:

Водачи употребили алкохол до 1.2 промила  – 188, за 2017 година водачите са 179 водачи

Водачи употребили алкохол над 1.2 промила – 162, за 2017 година 137 водачи

Водачи употребили наркотични или упойващи вещества – 123, за 2017 година 145 водачи

Установени неправоспособни водачи – 586, за 2017 година 992 водачи

През месец октомври служителите от Пътна полиция са осъществили оглед на всички пътища, които са част от републиканската пътна мрежа. В резултат на това е изготвен анализ и е изпратено писмо до Министерството на регионалното развитие и благоустройството с констатациите за наличните проблемни участъци и необходимостта от отстраняване на нередностите.

Продължава активната работа по обезпечаване на малките и най-отдалечени населени места в областта с видимо и активно полицейско присъствие. По предварително утвърдени графици мобилни групи от служители на ОДМВР-Пазарджик посещават ежедневно минимум по 3 населени места. Там се провеждат разговори в кметовете и жителите, при което се идентифицират местни проблеми от компетенциите на полицейските структури. След това се предприемат мерки за тяхното решаване.

От 29 октомври със заповед на Директора на ОДМВР-Пазарджик служители на териториална и пътна полиция ежеседмично да обхващат всички населени места от обслужваната територия. Там ще се осъществява видимо полицейско присъствие, както и контролни дейности по безопасността на движението.

 

Oborishte.bg

 

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn