От перото и мастилото до компютъра и глобалното информационно общество

155 години библиотечно дело в Панагюрище и 45 години от откриване на новата сграда на общинската библиотека „Стоян Дринов“ в Панагюрище се навършиха през тази година.

biblio

„Нашата библиотека, и най-вече вашата библиотека, има нужда от подкрепата на обществото за по-нататъшното и успешно развитие, а така също и за нейното модернизиране“, категоричен е директорът на панагюрската библиотека Стефан Рапонджиев.
Тинка Юрукова, Мария Бегова, Невена Гугова, покойната вече Паца Байрякова, чиято дъщеря Магдалина Матанова е наследила професията й – фигурират сред имената на хората, които със своя труд са допринесли библиотеката да се превърне в модерна, уважавана и търсена институция, предали своя дух и енергия на настоящите библиотекари.
В сайта на библиотеката може да бъде проследена историята на библиотеката, има кратки биографични данни и архив от документи за Стоян Дринов и неговото семейство.

Една от полезните електронни услуги в портала е представянето на поддържания в библиотеката своден каталог, включващ всички книги, постъпили в библиотеката от нейното основаване, както и книгите, постъпили в читалищните библиотеки от общината за периода 1994 – 2013 година. Направена е ретроспекция на каталога за наличната литература в тези библиотеки преди 1996 година. Представена е и богатата художествена самодейност на читалищата в общината. В сайта има каталог на старопечатни, редки и ценни издания, съхранявани в библиотеката, музея и църквите на територията на община Панагюрище. Местното културно наследство е дегитализирано, като включва снимки на старо Панагюрище и възрожденските къщи в града. В сайта ще бъдат помествани новини за културни събития, ще бъдат представяни новите книги в библиотеката.
„Най-голямото богатство на библиотеката са хората, които работят в нея – иновативни, можещи, търсещи. Горд съм , че работя с тях“, заявява директорът Стефан Рапонджиев.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn