От тази година един месец стаж струва 86.48 лева

От тази година купуването на стаж за пенсия струва по-скъпо заради увеличението на осигурителната вноска за пенсия с един пункт на 18.8% и на минималния осигурителен доход на самоосигуряващите на 460 лв. Така от 1 януари, ако човек иска да си купи един месец стаж, ще трябва да плати 86.48 лв.

Миналата година един месец осигуряване струваше 74.76 лв. Според последната средносрочна бюджетна прогноза през следващите две години не се предвижда увеличаване на минималната заплата или доходите за самоосигуряващите се, но пък и догодина вноската за пенсия ще се увеличи с още един пункт – на 19.9%, което означава, че и догодина ще има поскъпване. Затова и експертите винаги съветват хората да си напазаруват стажа по-рано, тъй като с годините се увеличава минималният осигурителен доход, а с това и цената му.

През изминалата година по-малко хора са прибегнали до тази възможност. До пет години стаж може да си купи всеки дори и да не му предстои скоро пенсиониране. Според закона за осигурителен стаж се зачита времето на обучение в университета или за докторантура, но висшистите трябва да платят за всеки месец. Освен това и хората, навършили възрастта за пенсия за трета категория, също могат да си купят колкото стаж не им стига, но не повече от пет години.

И тази година се увеличава изискването за стаж за мъжете и жените с по два месеца – съответно на 38 г. и 4 месеца и 35 г. и 4 месеца. Стажът ще продължи да се увеличава с по два месеца, докато през 2027 г. стане 40 години за мъжете и 37 години за жените.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn